torsdag 20 december 2012

Politisk flykting utvisas efter 22 år i Sverige

Kurdiska aktivisten Huseyin Akpinar flydde från Turkiet redan 1990 • Handfängslades av polis på falskt möte med Migrationsverket

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Demonstration:
Stoppa utvisningen av Huseyin
Fredag 21 december, kl 11.00 vid Migrationsverket i Solna, Pyramidvägen 2A. Facebook-event
Arr: Riksförbundet Ungkurd, Kurdiska Rådet , KSAF och Asylrörelsen Stockholm
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Huseyin Akpinar
Huseyin Akpinar var medlem i föregångaren till det kurdiska vänsterpartiet BDP (Fred- och demokratipartiet) och kämpade för kurdernas rättigheter i Turkiet. För detta utsattes utsattes han för förföljelse och tortyr.
Brottet var bl a innehav av kurdisk litteratur och att han delat ut kurdiska tidningar. BDP och andra kurdiska- och vänsterorganisationer utsattes för ständig repression som nedstängningar och arresteringar av parlamentsledamöter och organisatörer. Han lyckades fly till Sverige 1990 när hans liv var i fara. Sedan dess har han bott här.

Den 13 december 2012 fick han en kallelse från Migrationsverket om ett möte. Han gick till sin advokat med kallelsen i handen och advokatens sekreterare rådde då honom att gå på sitt möte. Han gjorde som sekreteraren sa och åkte till Migrationsverkets lokaler i Solna. Men där väntade polisen som satte handfängsel på honom och förde honom till förvaret i Flen. Där sitter han nu och väntar på att skickas tillbaka till Turkiet.

Det finns en stor risk att Huseyin grips direkt när han anländer i Turkiet. Situationen idag är lika farlig (Läs mer här). Att Sverige försöker utvisa en person efter 22 år i landet visar hur vansinnig högerregeringens migrationspolitik är. Slut upp på fredag och demonstrera för att Husyin ska få asyl.

RS Haninge

Lästips:
Turkiet special: Artikelserie i fyra delar från 2005 av Mattias Bernhardsson för att förstå situationen i Turkiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.