onsdag 12 december 2012

'Du bor i Audun Ribes trädgård'


Recension av Nils Kaza

Vad händer när vi låter marknaden styra över våra gemensamma ytor och mötesplatser och vilka konsekvenser blir det av att den demokratiska processen och beslutsfattandet sker över huvudena på de som drabbas av besluten?

Jordbro Stadsteater lyckas med sin föreställing Du bor i Audun Ribes trädgård lyfta fram dessa dagsaktuella frågor, som inte bara berör just Jordbro och Haninge kommun, utan till stor del hela vårt samhällle.
Med en dialog inspirerad av verkligheten får vi uppleva hur våra folkvalda politiker inte har något som helst intresse av att föra en dialog med medborgarna för att lyssna på deras synpunkter och fatta besluten efter detta.
Det hela handlar istället ­bara om en låtsasdemokrati där besluten redan har fattats och dialogmöten med medborgare ­bara hålls för att ge sken av att man skulle vara intresserad av att lyssna och ta del av folks åsikter och synpunkter.

Jordbro Stadsteater startades i den nu nedlagda Jordbromalmsskolans lokaler i slutet av sommaren. Man ville få en gemensam mötesplats som är gratis och öppen för alla. Nu har Haninge kommun valt att lägga ner teatern och kväva den fortsatta kulturverksamhet som har startats i den nedlagda Jordbromalmsskolans lokaler.

I riskkapitalisten Audun Ribes värld är Jordbro centrum bara hans ”trädgård” och en del av hans bolag Comerciante AB. Då kommunen låtit privatisera centrumet och inte längre står som ägare är det upp till Audun och hans vänner att avgöra ­vilka verksamheter som får vara där.
Det hela backas upp av kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg (M), som utan att tveka för ett ideologiskt krig mot allt vad välfärd och offentligt ägande heter, samtidigt som man gör allt för att sopa just de frågorna under mattan när de kommer upp till diskussion under mötet.

Det är tydligt hur dessa dialogmöten som Haninge kommun håller inte är annat än ett spel för gallerierna, där ­besluten redan har tagits över huvudet på de boende och verksamma i området. Det är också tydligt att det behövs vidare organisering och engagemang kring de frågor som Jordbro Stadsteater berör med sin pjäs. Få gick nog hem helt oberörda av de frågor som togs upp under kvällen och de flesta stannade också kvar efter föreställningen för att diskutera vidare.
Rättvisepartiet Socialisterna har deltagit på de dialogmöten som pjäsen inspirerats av, och krävt upprustning av Jordbro.

Läs också:
RS idé om folkomröstning avslöjade moderata kommunalrådets syn på direktdemokrati
Trygghetsinventering av Jordbro av Trygghetsgruppen och Mattias bernhardsson (RS)
RS stod upp för småbutiksägarna - borgarna och S för storföretagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.