fredag 21 december 2012

För döva öron och frosseri

I marginalen
Av Per Olsson

Världsbanken levererade en av årets mest uppmärksammade rapporter – jorden är på väg mot en temperaturökning som världen inte skådat på 20 miljoner år. Om dagens trender håller i sig, ökar jordens temperatur med katastrofala 3,5 till 4 grader om drygt fyra årtionden. Världsbanken hoppades på att rapporten skulle skaka om politiker och ”näringsliv” och tvinga fram en kursändring. Men Världsbanken trodde uppenbarligen på Tomten. Vid FN:s klimatförhandlingar i Doha (COP18), som hölls bara några dagar efter Världsbankens rapport, var det ”business as usual”.
Intresset ljuger aldrig, som Marx sa. När valet står mellan miljö och profit, väljer makteliten det sistnämnda.
Eller som oljejätten BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg uttryckte det: ”De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning.”
De flesta…?

Klimatförändringen är ”marknadsekonomins största misslyckande”, konstaterade Sir Nicholas Stern i sin rapport om klimatkrisen 2006.
Även Stern, som har varit Världsbankens chefsekonom, hoppades på att hans rapport skulle fungera som en väckarklocka. Men åren gick och utsläppen bara ökade. I december i år tvingades Stern konstatera att de två senaste decennierna har varit två förlorade årtionden för miljön. Han nämnde dock inte skälet – den kapitalistiska marknadsekonomin och högerpolitiken.
Den årliga kostnaden för att rädda miljön och utrota massfattigdomen är mindre än ett års militärutgifter (världens regeringar spenderade ca 11 800 miljarder kronor på vapen 2011, 2,5 procent av världens BNP).
En grön framtid är med nödvändighet också röd.

Apropå röd är det snart jul. Och det är ingen hejd på vad som erbjuds, om man har pengar förstås.
Eller vad sägs om en julmiddag för hemleverans för endast 1,4 miljoner kronor? Bara champagnen från 1907 går lös på dryga 400 000 kronor och serveras i glas med diamanter, eller en tripp till rymden för nära miljonen (tur och retur, får man förmoda).
Detta och mycket mer erbjuder en brittisk hemsida sina kunder, som säkert också hävdar att denna jul ska vi inte spendera så mycket. Men lite måste man få unna sig, det är ju i alla fall jul.

God jul och Gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.