söndag 10 mars 2013

2 000 demonstrerade mot REVA

- - - - - -
SvD
- - - - - -
Andisheh Alishahi från Iranska flyktingars riksförbund talade för
Asylrörelsen Stockholm. I sitt tal uppmanade hon till massiv civil olydnad,
och att göra asylkampen till även en facklig kamp.
Foto: Hormoz Raha 
Uppskattningsvis 2 000 samlades i Kungsträdgården, Stockholm igår, för att protestera mot REVA och jakten på papperslösa flyktingar.
På eftermiddagen hördes trummor i centrala Stockholm. Det var Rrriotsamba som spelade igång demonstrationen mot poliskontrollerna i tunnelbanan som anordnades av Rädda Barnens ungdomsförbund, Röda Korsets ungdomsförbund samt Ungdom mot rasism. Talarlistan var lång och demonstrationen var stående men att så många slöt upp visar på den ilska som finns och riktar sig mot dels polisens agerande och dels de politiska besluten som ligger till grund för deras agerande.

- Lika mycket som ni bara påstår att ni gör ert jobb, lika mycket kommer vi att stå upp för våra rättigheter! sa Bana Bisrat från Megafonen som var en av talarna på demonstrationen.
- All makt åt folket, avslutade hon.

Att både Liberala ungdomsförbundet och centerpartiets ungdomsförbund var inbjudna att tala gjorde många som var på plats upprörda. "Hycklare", skrek de. Luf:s talare menade att de inte vill se Tobias Billström som migrationsminister, men om han istället ville sätta Major Björklund på den posten framgick inte. Regeringen är förstås kollektivt ansvarig för jakten på papperslösa, inklusive Folkpartiet och Centern. Att många reagerade på att de borgerliga ungdomsförbunden fick utrymme på protesten var inte konstigt. Detta är ungdomsförbund som aktivt upprätthåller och förstärker det system som ligger till grunden för de omänskliga ID-kontrollerna.
De kraftigaste bu-ropen riktades dock mot Miljöpartiets talare Maria Ferm. Miljöpartiets samarbete med regeringen i utvisningspolitiken har inte mänskliggjort den, utan snarare gett Moderaterna möjlighet att ohindrat föra igenom sina attacker på flyktingar, som t.ex REVA.
Vidare talade även Christina Höj Larsen från Vänsterpartiet, Sissela Nording Blanco från Feministiskt Initiativ mfl.
Foto: Muras Kuseyri
Andisheh Alishahi från Asylrörelsen Stockholm talade näst sist då många hade gått tack vare kylan. Tyvärr, för det var nog kvällens bästa tal. Hon fokuserade mycket på civil olydnad och att göra flyktingkampen till en facklig kamp:
- Utvisningarna kan stoppas om busschafförer vägrar köra. Om flygplatsanställda, piloter, lastare och mekaniker vägrar att utföra sina arbetsuppgifter vid flygplatsdeportationer. Om spärrvakter och tunnelbaneförare protesterar mot REVA-kontrollerna. Om vårdanställda vägrar att släppa in polisen på sjukhusen och om skolpersonalen vägrar att släppa in polisen på skolan. Då kan vi visa vem som bestämmer, sa Andisheh Alishahi, som också är aktiv i Iranska flyktingars riksförbund.
Hon tog även upp behovet av en flyktingrörelse som inte bara tar upp frågan om amnesti, utan också om lika rättigheter och allas rätt till svenska kollektivavtal.

Rättvisepartiet Socialisterna hade bokbord och sålde över 200 Offensiv. Studenter mot rasism delade flygblad inför ett lanseringsmöte på torsdag och fick många nya intresserade.

Anna Löfgren

RS Haninge: Gränspolisen upphör med kontroller i tunnelbanan - en delseger för protesterna
RS Haninge: Använd civil olydnad mot polisens REVA-kontroller
RS Haninge: REVA-kontroll upphörde under protestaktionen 1 mars
SVT Debatt: Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta om civil olydnad mot REVA
SVT Debatt: Mattias Bernhardsson svarar replik av SD:s rättspoliska talesperson Richard Jomshof

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.