fredag 1 mars 2013

Massivt stöd på protestaktion mot REVA

Protestaktionen mot polisens rasistiska REVA-kontroller och jakt på papperslösa flyktingar, samlade applåder och stöd från hundratals åhörare vid t-centralens tunnebanespärrar mot Centralstationen mitt i fredagsrusningen.

> Så använder du civil olydnad mot REVA
Ruben Derkert talar
SR
- - - - - - 
Både TV4- och ABC-nyheterna samt många andra media bevakade. Aktionen, som arrangerades av Asylrörelsen Stockholm och Studenter mot rasism, fick ett oerhört gehör; Klungor av förbipasserande anslöt i talkörer mot kontrollerna och för allmän flyktingamnesti. Närmare hundra personer anmälde att de vill bli aktiva i Studenter mot rasism.

Mattias Bernhardsson
- Många papperslösa flyktingar gömmer sig för att de helt enkelt inte kan återvända; Demokratikämpar som inte vill kastas i fängelse, föräldrar som inte vill ta sina barn till en krigszon eller se sin familj splittras (många beslut av Migrationsverket splittar familjer och barn från föräldrar), gamla och sjuka etc, förklarade Mattias Bernhardsson, som talade för Asylrörelsen Stockholm. Hans appell avbröts av flera applåder.

- De lever idag under väldigt svåra förhållanden - i små rum och kyffen, en dag här och en vecka där. Nu med REVA vågar många inte röra sig ute alls eller uppsöka vård då polisen letar efter dem där också. Vi kräver allmänn amnesti för alla gömda flyktingar och vi kräver att alla ska ha lika rättigheter.

- Kontrollerna är en katastrof för de som saknar papper; och för de 91 procent som stannas p g a utseende trots att de har papper och kanske t o m är födda i landet är det en rasistisk kränkning. Tillåts regeringen behandla en grupp människor på det här sättet, kommer de snart behandla andra på samma sätt, sa Mattias Bernhardsson, som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Yacine Asmani
Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm talade om papperslösas situation idag, om hur många utnyttjas till max av arbetsgivare. Han talade också om REVA som ett politiskt utspel som pekar ut och leder till rasism.

Ruben Derkert, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism, talade om hur 70 000 varslats under förra året medan företagen gör miljardvinster och att REVA samt ökad rasism är uttryck för samma högerpolitik: Vi måste sätta stopp för syndabockspolitiken, sa Ruben med stort gehör.

Gränspolisens dagliga REVA-uppställning var inte där under aktionen - ett tecken på den starka opinionen som manifesterades i spontan uppslutning i protestaktionen. Men beredskapen att ingripa mot kontroller med civil olydnad (Läs mer här) var stark och kunskaperna om hur man kan gå till väga spreds från megafonen och genom massflygbladsutdelning.
De rasister som på nätet sagt att de skulle dyka upp för att störa aktionen syntes inte heller till.

- Nu fortsätter protesterna. Vi uppmanar alla att delta på Rädda Barnens Ungdomsförbunds demonstration nästa lördag. Fler aktioner kommer också att annonseras av Studenter mot rasism och Asylrörelsen Stockholm, avslutade Ruben Derkert.

Enzo Kosta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.