fredag 1 mars 2013

Använd civil olydnad mot polisens REVA-kontroller

Aktion vid T-centralen  "Ett nytt påskuppror behövs"


We must learn, that passively to accept an unjust system is to cooperate with that system, and thereby to become a participant in its evil” Martin Luther King Jr
SVT Debatt: Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta om civil olydnad mot REVA

SVT Debatt: Mattias Bernhardsson svarar replik av SD:s rättspoliska talesperson Richard Jomshof

Massivt stöd: Läs om protestaktionen här

- - - - - - - -
SR SR2 SR3
- - - - - - - - 
Under P1-morgon idag talade Mattias Bernhardsson, Asylrörelsen Stockholm och Helle Klein, präst i Svenska kyrkan och Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör, om behovet av ett nytt påskupprop – en rörelse för amnesti för alla gömda flyktingar. Flyktingamnestikampen 2005 ledde inte till amnesti men tvingade däremot fram 17 000 nya uppehållstillstånd till främst barnfamiljer. Den kraftiga opinionen mot polisens rasistiska REVA-kontroller visar att det är möjligt.

SVT Debatt idag skriver Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta om att använda civil olydnad mot polisens kontroller:
- Vissa menar att det är fel med civil olydnad. Och 'farligt' för demokratin. Men historien visar oss istället att det är farligt att blint lyda en ordningsmakt. Liksom rätten att strejka är civil olydnad ett verktyg folk har för att försvara sina rättigheter kollektivt när makten försöker kränka dem. Regering och polis bryter själva mot lagen; Det är inte tillåtet att skicka flyktingar till länder där de riskerar att utsättas för tortyr, att lämna ut flyktingars asylhandlingar till utländska diplomater eller att utsätta folk för inre passkontroller p g a hudfärg.

Guide för civil olydnad:
Att lägga sig i och ifrågasätta är något inte bara alla kan göra utan också borde göra, säger Mattias Bernhardsson och berättar på vilka olika sätt man kan agera om man bevittnar eller fastnar i en  REVA-kontroll:
- Protestera högljutt. Det finns redan en stor opinion mot REVA, så många andra kan hänga på om bara någon tar initiativet.
- Passera själv spärrarna utan att visa färdbevis, även om du har. När vakter eller polis då stannar dig kan du uppge att du vägrar visa färdbevis eller legitimation i protest mot polisens rasistiska kontroller. Ju fler som drar till sig uppmärksamhet och uppehåller polisen på detta sätt, desto större chans att någon som är papperslös kommer undan. Uppehåll så länge som möjligt innan du till slut visar dit färdbevis.
- Fråga polisen om den fasthållna är misstänkt för brott. Om polisen håller någon som har giltigt färdbevis, får de inte kontrollera personens legitimation. Om de inte accepterar detta – skriv upp polisens namn, gärna befälets namn också, tid och plats – och JO-anmäl dem (på http://www.jo.se/sv/JO-anmalan). Även om personen inte har giltigt färdbevis så har polisen inte rätt att använda rasprofilering.
- Om polisen uppger att de håller någon för att de “misstänks uppehålla sig i Sverige illegalt” - fråga vilken den grundade anledningen polisen har att anta det. Citera Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens inre utlänningskontroll: “Inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn.” Kräv svar på varför de stannat personen i fråga. Om polisen uppger att de gjort en helhetsbedömning baserat på uppträdande så fortsätt ifrågasätt: Hur kan någon 'uppträda' papperslös? Om polisen uppger att de fått in tips eller har spaningsuppgifter så ljuger de troligen. Varför skulle de i så fall stå vid tunnelbanan? Oavsett vad polisen säger så har de rimligen faktiskt stoppat människor p g a språk, hudfärg eller utseende. Skriv upp polisens namn, tid och plats. JO-anmäl.
- Om en papperslös flykting försöker ta sig loss kan man gå emellan och stå i vägen för polisen, själv eller flera. Detta kan leda till att man omhändertas. Men det ger också den fasthållna,  som kanske riskerar att tvångsutvisas till krig eller splittras från sina barn, möjligheten att ta sig därifrån. 
- Även om man har sina papper i ordning och bär med dig pass så kan man vägra visa. Det blir en rättssak som man vinner.

Läs här om att agera fackligt mot utvisningar

Fakta Asylrörelsen Stockholm:
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Föreningen 'Varken hora eller kuvad', Riksförbundet Barnen Först, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Casa Peru, Iranska flyktingars riksorganisation, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister.
> Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda.

Relaterat:
> Mattias Bernhardsson skriver på TV4-debattsidan Newsmill om utvisningar till Iran (28 feb 2013)
> Mattias Bernhardsson, Regina Lund, Dror Feiler, Amineh Kakabaveh m fl kräver i gemensam debattartikel i Aftonbladet ett stopp på alla utvisningar till Iran (mars 2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.