fredag 8 mars 2013

Gränspolisen upphör med kontroller i tunnelbanan - en delseger för protesterna

Viktig delseger men REVA består • Kampen mot jakten på gömda flyktingar fortsätter
Massivt stöd under protestaktion i tunnelbanan
Svd SR SR2
- - - - - - - -
Idag meddelade gränspolisen att de upphör med de 'inre gränskontrollerna' i tunnelbanan. Det "tar för mycket kraft", uppgav Peter Nilson, chef för gränspolisavdelningen, till SR:s Ekot. Detta är en seger för protesterna och den massiva opinionen.

Men det innebär inte att Reva stoppas eller att jakten på flyktingar upphör. Det handlar bara om gränspolisen och specifikt tunnelbanan. Andra enheter fortsätter. Polisen har kvar samma uppdrag av regeringen som tidigare. Beatrice Ask (M) har försvarat de rasistiska kontrollerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har duckat och sagt att det är ”inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel”. Miljöpartiet, som försökte två sina händer genom att kritisera Reva, har fortfarande sitt bläck på den migrationspolitiska uppgörelsen med regeringen som tar fasta på att öka ”effektiviteten” i det ”tvångsvisa återvändandet”.

I år skjuter regeringen till 40 extra miljoner för tvångsutvisningar. Anslaget till Kriminalvårdens transporttjänst kommer att öka med 50 procent på fem år. Nästa är får Kriminalvården ytterligare 47 miljoner och för 2014 och 2015 sammanlagt 171 miljoner. Om tre år kommer Kriminalvårdens transporttjänst ha en utvisningsbudget på 304 miljoner, enligt regeringens prognos.

Mattias Bernhardsson uppmanar
till civil olydnad i TV4-nyheterna
Under P1-morgon förra fredagen, den 1 mars, talade Mattias Bernhardsson, Asylrörelsen Stockholm och Helle Klein, präst i Svenska kyrkan och Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör, om behovet av ett nytt påskupprop – en rörelse för amnesti för alla gömda flyktingar. Flyktingamnestikampen 2005 ledde inte till amnesti men tvingade däremot fram 17 000 nya uppehållstillstånd till främst barnfamiljer. Den kraftiga opinionen mot polisens rasistiska Reva-kontroller visar att det är möjligt.

- Det behövs en ny flyktingamnestirörelse - som inte bara kräver amnesti utan också lika rättigheter till sjukvård och svenska kollektivatal. Vi kan inte gå med på att regeringen skapar en ny underklass som jobbar under bedrövliga villkor, säger Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen Stockholm.

Asylrörelsen Stockholm deltar i Kungsträdgården imorgon kl 15.00 på demonstrationen mot Reva och utvisningar som arrangeras av Rädda Barnens och Röda Korsets ungdomsförbund. Andisheh Alishahi kommer att tala för Asylrörelsen Stockholm och Iranska flyktingars riksförbund. Asylrörelsen Stockholm samlar till ny demonstration den 20 april och tar dessutom  initiativ till en riksomfattande protestdag den 6 juni.


FAKTA Asylrörelsen Stockholm:
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av 'Varken hora eller kuvad', Riksförbundet Barnen Först, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister.
> Sedan starten i maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 15 politiska flyktingar från Iran samt ett totalstopp för utvisningar till Syrien.

RS Haninge: Använd civil olydnad mot polisens REVA-kontroller

RS Haninge: REVA-kontroll upphörde under protestaktionen 1 mars


SVT Debatt: Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta om civil olydnad mot REVA

SVT Debatt: Mattias Bernhardsson svarar replik av SD:s rättspoliska talesperson Richard Jomshof


Relaterat:

Mattias Bernhardsson skriver på TV4-debattsidan Newsmill om utvisningar till Iran (28 feb 2013)
Mattias Bernhardsson, Regina Lund, Dror Feiler, Amineh Kakabaveh m fl kräver i gemensam debattartikel i Aftonbladet ett stopp på alla utvisningar till Iran (mars 2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.