tisdag 5 mars 2013

Borgarna döljer privatiseringar av äldreomsorg bakom omflyttningar av boendeplatser

Lina Rigney Thörnblom (RS) utfrågade Äldrenämndens ordförande Martin Lundqvist (FP)

Lina Rigney Thörnblom (RS)
När Handens äldreboende och Västerhaninge korttidssboende inte ansågs ha bra lokaler nog för att fortsätta sin verksamhet passade majoriteten på att smygprivatisera för tre år sen; Korttidsboendet i Västerhaninge flyttades till Handen där det särskilda boendet stängdes.

Istället för att ta sitt ansvar och bygga ut kommunens äldreomsorg med fler och bättre boenden, öppnades det privata äldreboendet Vendelsögården den 1 november 2010 i vårdföretaget Caremas regi. Detta var en smygprivatisering som det inte sas något om i valkampanjen.

Kvar i Handen är nu ett korttidsboende, där personal vänt sig till Rättvisepartiet Socialisterna (RS) med en stark oro inför att den ska stängas och nya omflyttningar ska ske.

På kommunfullmäktige igår frågade därför Lina Rigney Thörnblom (RS) om det var en ny smygprivatisering på gång.

Äldrenämndens ordförande Martin Lundqvist (FP) svarade att de planerar stänga korttidsboendet på Handens sjukhus för att lokalerna behöver renoveras. Han berättade att de istället bygger tre nya korttidsboenden, varav en ska upphandlas och skötas i privat regi; 40 platser idag ska bli 56, lät han meddela.

Men räknar man så blir det en smygprivatisering. Förvaltningen uppger nämligen att de tre nya boendena ska ha 18 platser vardera, vilket blir 54, alltså en utbyggnad med 14 platser vilket också framgår av nämndprotokoll. Att 18 av dessa platser ska upphandlas i privat regi innebär en de facto en minskning av 4 platser i den kommunala äldreomsorgen.

Detta samtidigt som förvaltningen uppger ett allt högre tryck på just korttidsboenden som innebär att kommunen t o m måste köpa platser i andra kommuner.

Martin Lundqvist menade att de ”inte fått några rubriker” om detta. Att personal samtidigt känner sig så bevakade att de måste uttrycka oro till RS anonymt visar vilken sorts regim och otrygghet som existerar inom Haninge kommun.

Vad som behövs är en rak och demokratisk diskussion om hur äldreomsorgen ska byggas ut tillsammans med de anställda, inte i slutna rum.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
> 275 nya anställda till äldreomsorgen.
> Fler boenden & boendeformer.
> Sänk hyrorna.
> Generösare bedömningar i hemtjänsten.
> Omsorg efter behov, inte efter plånbok – riv upp privatiseringarna.
> Arbete max var tredje helg – nej till delade turer.
> Nej till storkök – maten ska lagas på plats, efter de äldres önskemål.

Läs också: 
> RS avslöjar: Bara 9 av 32 privata hemtjänstföretag i Haninge har kollektivavtal
> RS tog strid för bra mat i äldreomsorgen om mot privata vinster
> Rusta upp äldreomsorgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.