torsdag 14 mars 2013

Riskkapitalister slukar handikappomsorgen

Av Per Olsson

De sex största koncernerna i branschen – alla ägda av riskkapitalbolag – omsätter miljardbelopp. På bara två år har deras omsättning på handikappomsorg vuxit med 60 procent och vinsterna med 65 procent. År 2011 landade omsättningen på nära 8 miljarder kronor, och den sammanlagda rörelsevinsten på 565 miljoner kronor. Det visar en kartläggning som nättidningen Dagens Arena publicerade i förra veckan.

Hela 55 procent av den personliga assistansen drivs idag i privat regi.
– Assistansbranschen är en ren guldgruva för företag som letar stora vinster, säger Tomas Agdalen på Inspektionen för socialförsäkringen, som har utrett Försäkringskassans exploderande assistanskostnader, till Dagens Arena den 7 mars.
Riskkapitalbolag har slukat den personliga assistansen och LSS-boen­den (LSS är Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade).
Under de senaste åren har stora delar av den skattefinansierade handikappomsorgen köpts ut av olika riskkapitalbolag.
”Idag ägs 70 procent av landets fristående gruppbostäder av anonyma holdingbolag på Guernsey, Jersey eller Luxemburg, bolag som alltjämt dammsuger Sverige på lönsamma verksamheter”, konstaterade ­Svenska Dagbladet i juli i fjol.
Av Dagens Arenas granskning framgår också att: ”Både ­medellönen och lägstalönen är sämre i vinstdrivande företag, visar siffror från Kommunal. 2011 hade privatanställda personliga assistenter en medellön på 19 500 kronor i månaden, ­jämfört med 20 400 för kommunanställda. Förra året fick Kommunal igenom en del förbättringar efter en blockad, men kollektivavtalen ger ändå privatanställda med lägstalön 234 kronor mindre än kommunalt anställda per månad.”

Det är stora pengar som kan tjänas på handikappomsorgen. Genom skattetrixandet beräknas exempelvis Mikael Fahlander, som var en av ägarna till Assistansia, som fram till försäljningen år 2008 var landets största koncern för personlig assistans, ha tjänat drygt en halv miljard kronor på sin plundring av välfärden.
I fjol inledde Skatteverket en undersökning av Fahlanders affärer och hur det kunde komma sig att en som levde lyxliv endast deklarerade en årsinkomst på 18 000 kronor år 2010.
År 2008 såldes Assistansia till det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capitals, som är den privata välfärdskoncernen Humanas huvudägare.
Humana är störst i Sverige när det gäller personlig assistans. Koncernen omsatte 2,5 miljarder kronor 2011, varav 2,3 miljarder på ­assistans- och LSS-området. Vinsten på varje ­assistansberättigad blev ungefär 100 000 kronor, skriver Dagens Arena.
Humana driver även äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och ­skola för elever med funktionsnedsättning.

Läs också:
> Borgarna döljer privatiseringar av äldreomsorgen
> RS Haninge avslöjar: Bara 9 av 32 privata hemtjänstföretag har kollektivavtal
> RS tog strid i kommunfullmäktige för bra mat i äldreomsorgen och mot privata vinster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.