söndag 31 augusti 2014

Lyckat protestmöte och teater för Jordbro kultur-och föreningshus


Igår arrangerade Jordbro Stadsteater och Jordbro Världsorkester ett protestmöte för att diskutera hur kommunens planer på att riva Jordbro kultur- och föreningshus kan stoppas. Uppemot 70 personer deltog.
Jordbro Stadsteater öppnade protestmötet med sin föreställning Vi är skit, som ord för ord är hämtat från det så kallade ”dialogmöte” som kommunstyrelsens ordförande, Martina Mossberg (M), tillsammans med centrumägaren Audun Ribe (M), deltog på sommaren 2012. När personer på det dialogmötet kritiserade privatiseringen av Jordbro centrum och menade på att den borde tas över i offentlig regi fick de kritik av både Martina Mossberg och Audun Ribe för att vara ”för politiska”.

Efter föreställningen bjöds det på mat och mikrofonen var öppen för alla som ville tala. Göran Lidbrink, aktiv i Jordbro Världsorkester, började med att berätta om kommunens planer på rivning:

– Beslutet är redan fattat sägs det. Jag ville få det på svart och vitt, och tog kontakt med regulatorn i Haninge kommun. Men det fanns inget sånt beslut, utan det finns inne i huvudet på politikerna. Det är ett helt galet beslut att riva ett fullt friskt hus på över 7 000 kvadratmeter, för att bygga ett nytt på 1 500 kvadratmeter. Lägg ned beslutet, öppna dörrarna och släpp in alla föreningar. Låt det vara ett levande kulturhus!

Efter ett kortare tal av Christer Erlandsson (S), som i praktiken sa ”rösta på oss så löser sig resten”, tog Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och boende i Jordbro, till orda:

– Vi har kämpat för allt vi har här i Jordbro. Vi har fått kämpa för skolan, för kulturen, för lampor i mörka gränder och så vidare. Vi borde ställa krav på att kommunen tvångsförvaltar centrum och att man sparkar ut riskkapitalisterna från vårt centrum. För det räcker det inte med en röst i valet – fortsatt kamp och organisering är nödvändig för att få till stånd en förändring. Jag uppmanar mötet att komma och demonstrera den 8 september när nästa kommunfullmäktigemöte är, för att visa att vi inte accepterar en rivning av kulturhuset!

Ett barn tog sedan till orda och sade att det finns dans, disco och teater här och att de inte får riva kultur- och föreningshuset. Bandet Coraza Mayor avslutade mötet med att spela dansant sydamerikansk musik.
Rättvisepartiet Socialisterna deltar i kampen för att försvara Jordbro kultur- och föreningshus. Låt föreningarnas egna förslag komma fram, där kulturen och föreningslivet görs öppet och gratis för alla.


Läs också:
> Kommunalrådet erkänner att samrådet var odemokratiskt
> RS öppna brev om Kultur- och föreningshuset
> RS i het kulturpolitisk debatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.