fredag 22 augusti 2014

"Skolan ska vara avgiftsfri"

Mi Alforsen (RS)
Av Mi Alforsen
Nämndeman för RS i Södertörns tingsrätt och kandidat nr 8 på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel till kommunfullmäktige i Haninge

Nu börjar skolorna igen i Sveriges kommuner efter en varm, skön sommar. Många barn fasar för den dagen. Då kommer lärarna att förhöra sig om vad barnen har gjort på semestern, men alla barn har inte gjort något speciellt, för föräldrarna har inte råd med detta speciella.

Föräldrar fasar för den dagen, för då upptäcker de igen att den avgiftsfria skolan i Sverige inte är avgiftsfri. Det ska köpas idrotts­kläder, som barnen måste ha på idrottstimmarna. Det ska skickas med frukt till fruktstunden. Det ska med matsäck på utflykterna klassen ska åka på. Det ska vara skridskor eller skidor på vintern. Det är present till ”fröken”. Det är faktiskt stora utgifter för en del familjer. Och ändå heter det avgiftsfri skola.
Det är inte rimligt att föräldrarna skall betala sådana saker. Gympa­kläder ok, men frukt och matsäck, aldrig i livet. Det ska skolan stå för, det är det som vi betalar skatt för. Om klassen inte ska på utflykt skulle ju barnen äta i skolan.
Jag har i Jordbro, där jag bor, träffat på så många familjer där utgifterna för skolaktiviteter är för dyrt, och ibland får barnen anmälas sjuka för att pengarna helt enkelt inte räcker till.

Rättvisepartiet Socialisterna jobbar för att barnen skall få det bättre i Haninges skolor. Lägg inte ner fler skolor och flytta över de barnen till andra skolor. Det är redan för trångt i de skolor som finns kvar. Det händer att elever får dela på skolbänkarna i dessa skolor. På en skola får ibland tre elever sitta vid en bänk och det kan inte vara rimligt. Barnen med diagnoser behöver extra lugn och ro i skolan med möjlighet att gå i små grupper. ■

Läs också:
> Semestern en fråga om klass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.