tisdag 15 september 2015

Elever och lärare bildar kampanj för asyl åt Hanna

Igår startade elever och lärare i Haninge kampanjen Låt Hanna stanna! Så många som 200 skrev på namninsamlingen bara under lunchen och många har lämnat telefonnummer för att bli aktiva i kampanjen.
Hanna går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Riksäpplet i Haninge. Migrationsverket har beslutat att hon ska utvisas tillbaka till Etiopien, trots att hon har bott här i fem år och bara har ett år kvar på sin utbildning.
Hanna Tadesa och sina klasskamrater med ifyllda namnlistor.
Foto: Mattias Bernhardsson
Hanna flydde från Etiopien som 16-åring efter att ha torterarats och våldtagits i fängelse (Läs mer i förra veckans artikel).
Hon har inga anhöriga kvar i Etiopien. Hennes pappa dog i fängelse strax innan hon flydde. Hennes mamma är försvunnen.

– Hanna är en fantastisk människa med ett enormt stort hjärta. Hon har en stor kämparglöd, vilket hon visar genom att hon trots utvisningsbesked kämpar för att klara sina studier, vilket hon lyckas väl med! Hon borde få chansen att få leva vidare här i Sverige och få fortsätta sina studier, säger läraren Ingrid Posserud Ek.

– Det är katastrof att Sverige utvisar människor till Etiopien. Diktaturen låter polis och säkerhetsstyrkor slå till mot alla som protesterar eller kritiserar regimen. Diktaturen utmärker sig dessutom genom att de förföljer och jagar deras familjer som också får utstå tortyr och vidriga övergrepp. Enligt officiella källor finns det 25 000 politiska fångar i landet, men det är mest troligt att det är många, många fler än så. De lever under riktigt hemska förhållanden, säger Fenthaun Assefa från Etiopiska Flyktingföreningen och Asylrörelsen Stockholm.

Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk av organisationer och enskilda aktivister som kämpar för asyl, däribland Etiopiska flyktingföreningen, Rättvisepartiet Socialisterna, Studenter mot Rasism med flera. Sedan starten 2011 har Asylrörelsen Stockholm stoppat deportationsförsök av 9 politiska flyktingar på Arlanda flygplats tillsammans med passagerare och har drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 19 flyktingar.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
– När Laziz Sharifov, som också var gymnasieelev här i Haninge, vann uppehållstillstånd förra året (läs mer här) var det tack vare att hans klasskamrater och lärare engagerade sig. Det går att vinna om man organiserar sig. Vi kommer att kämpa för att Hanna ska få stanna kvar i Sverige och vi kommer att ta upp frågan i kommunfullmäktige, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och en av de drivande i kampanjen för Laziz.

RS Haninge
. . . 


Asylrörelsen Stockholm:
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är en del av nätverket Asylrörelsen Stockholm. Sedan starten 2011 har Asylrörelsen Stockholm stoppat deportationsförsök av 9 politiska flyktingar på Arlanda tillsammans med passagerare och har drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 19 flyktingar.

Länkar:
> Kampanjen Låt Hanna stanna på Facebook
> Namninsamling på nätet
> Asylrörelsen Stockholm på Facebook
> Amnesty Internationals årsrapport om Etiopien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.