fredag 25 september 2015

"Vi gör myndigheternas jobb"

Foto: Frankie Fouganthin
Av Mattias Bernhardsson
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen Stockholm

En våg av solidaritet har svept genom landet för att hjälpa flyktingar som anländer efter en hård tid på flykt. Det är inte kommuner, landsting eller myndighetssverige som bär upp hjälpen – det är vanliga människor med vanliga jobb som på sin fritid volontärar på alla möjliga sätt.
Många flyktingar har ingenstans att ta vägen första natten när Migrationsverket är stängt eller inte förser boende. Andra behöver övernattning innan de fortsätter till andra svenska städer eller till Finland. Tusentals flyktingar, många med små barn, har fått övernattning och ett varmt mål mat efter insatser av Refugees welcome-rörelsen.
I Stockholm har exempelvis Fryshuset, ABF, 4h-gården i Akalla gård, Café Marx, kyrkor och moskeer iordningställt sina lokaler för flyktingar att övernatta i.
Hundratals volonterar under parollen Refugees welcome, allt från samfund och frivilligorganisationer till jurister och aktivister i asylnätverk- och organisationer som Ingen människa är illegal, FARR och Asylrörelsen.

Harald Wagner
Harald Wagner står på Centralstationen i Stockholm och talar med flyktingfamiljer flera dagar i ända:
– Människor kommer med saker till oss hela tiden, säger Harald framför ett bord med hygienartiklar, smörgåsar, juice och nallebjörnar.

Faryana Ashgari koordinerar olika insatser på Centralen, hon tolkar och hjälper flyktingar i kontakten med Migrationsverket:
– Jag har aldrig sett något liknande. Folk som tidigare skulle hängt på nattklubben till tidig morgon volonerar här nu. Vi har volontärer som möter upp flyktingar på tågperrongen, hjälper dem med som än kan behövas. Ingen ska behöva sova ute i kylan eller gå hungriga, säger hon.

Faryana Asghari
– Vi gör Migrationsverket jobb, vi tolkar åt Migrationsverket, ordnar övernattningar och hjälper med transport till Migrationsverkets lokaler, berättar Faryana.

Maria-Theresa Tess Asplund, som bland annat samordnat sovplatser på ABF-huset, instämmer:
– Politikerna och kommunerna måste vakna och ta ansvar. Vi gör det här efter och innan våra jobb.

Maria-Theresa Tess Asplund
Faryana, Harald och Tess har mångåriga engagemang i asylkampen bakom sig, bland annat inom Asylrörelsen Stockholm som stoppat ett tiotal utvisningar på Arlanda genom direkt aktion.
Solidariteten med flyktingar handlar också om att stoppa de tvångsutvisningar som trots allt fortsätter. En av dem som fått beslut om utvisning, Hanna, har fått avslag på asylansökan trots att hon flytt tortyren i den etipiska diktaturen. På måndag demonstrerar Asylrörelsen Stockholm tillsammans med elever och lärare i kampanjen Låt Hanna stanna (Läs mer här).

Vi måste bygga en rörelse mot tvångsutvinsingarna och för ett rivande av Fort Europas murar. Men vi behöver också kräva av kommuner och myndigheter att de tar tag i det bristande stödet till flyktingar och bristen på bostäder, såväl som att sätta stopp för den vidriga flyktingindustrin där kapitalister idag tillåts göra mångmiljonvinster på bekostnad av flyktingars boende och vård såväl som hela vår välfärd.

Läs också:
> Mattias Bernhardssons (RS) utfrågning om bostäder till flyktingfamiljer i kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.