tisdag 8 september 2015

Positiva svar under RS utfrågning i kommunfullmäktige om bostäder till flyktingfamiljer


”Att Haninge nu ordnar riktiga bostäder åt flyktingarna visar att det lönar sig att outtröttligt ligga på, oavsett hur många gånger våra förslag röstas ned”, säger Mattias Bernhardsson (RS)


Under gårdagens kommunfullmäktigemöte frågade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson (RS) ut Socialnämndens ordförande och kommunalrådet Petri Salonen (C) om vad kommunledningen gör för att ordna bostäder åt de flyktingfamiljer som inte kan ordna eget.

– Kriget i Syrien har tvingat miljoner människor på flykt. Ett fåtal har lyckats ta sig till Europa och Sverige. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har flera gånger tagit upp här i kommunfullmäktige att Migrationsverkets anläggningar är överbelamrade, där vissa väntat i flera år under trångbodda förhållanden i väntan på att kommunerna kan ta emot dem som inte kan ordna eget boende. I flera år misslyckades det förra kommunstyret här i Haninge att ordna bostäder för att klara av de då överenskomna 7-20 flyktingarna. Nu är det 98 flyktingar som behöver bosättning. Både i februari 2013 och oktober 2014 (läs mer här) röstades Rättvisepartiet Socialisternas förlag om att ta fram en plan för bostäder ned. I april i år beslöt kommunfullmäktige till slut att ta fram en plan för bostäder. Hur ser bostadsplanen ut? Och vad har gjorts hittills för att ordna bostäderna?, frågade Mattias Bernhardson (RS).

– Tack Mattias, det här en väldigt angelägen fråga. Och det är väldigt bra att du ställer frågan om bostadsplanen för den ska upp i Socialnämnden nu i september. Och jag vill också här inför fullmäktige då säga detta att vi menar allvar och att vi förra veckan är uppe i att ta emot 20 nyanlända, vilket motsvarar det förra avtalet, svarade Petri Salonen (C).

Han svarade också Mattias på frågan om hur det förra kommunstyret skötte det förra avtalet om bosättning av flyktingar:
– Som företrädare för Centerpartiet så tar jag givetvis på mig det ansvaret att vi inte nådde upp till några nivåer alls under det förra avtalet, så klart.

Petri Salonen (C) talade om att hans ambition är förbättra flyktingmottandet avsevärt, att lägenheter ordnats för 20 flyktingar hittills och att resten ska ordnas genom den plan som strax presenteras på Socialnämnden.

– Tack för ett väldigt informativt svar. När kan Haninge uppskattningsvis ha ordnat tillräckligt med bostäder för att helt upphöra att betala för de väldigt dyra och för barn opassande boendena av karaktären vandrarhem?, var Mattias Bernhardssons följdfråga.

– Jag kan tyvärr inte ge dig ett svar på när vi uppnår avtalets mål om 98, utan jag tror att det är kommunledningens ambition att vi ska nå detta så fort som möjligt, svarade Petri Salonen (C).

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – som röstade mot överenskommelsen om att ta emot och bosätta 98 flyktingar i april – fokuserar gärna på kostnader i debatterna. Men det är deras politik som kostar pengar, förklarar Mattias Bernhardsson (RS):
– Deras alternativ är att privata profitörer fortsättningsvis ska kunna sko sig genom att pungslå kommunen på stora belopp för platser i vandrarhem och sjaskiga pensionat. Det är inte ovanligt att en kommun kan tvingas betala fem gånger mer till en privat ägare än om kommunen själva hade stått för en bostad.

– Detsamma gäller oviljan att ha vårdboenden i offentlig regi – istället hamnar ensamkommande flyktingbarn med krigstrauman i händerna på kapitalister som tar stora skattemedel i anspåk för egen vinning. Ständiga rapporter har avlöst varandra runt om i landet om mögel, trångboddhet och andra missförhållanden på de privata boendena medan dessa tillhört mest vinstdrivande inom välfärdssektorn. Vi har drivit att Haninge sätter stopp för vinstdrivande vårdboenden (läs mer här) och vi kommer att strida för det om och om igen.

Rättvisepartiet Socialisterna har tagit strid för att kommunen ska ta fram riktiga bostäder istället för att betala för vandrarhemsboenden i flera år och gång på gång vittnat i kommunfullmäktige om hur barnfamiljer fått trängas i enrummare i rent barnfientliga miljöer:
– Att Haninge nu ordnar riktiga bostäder åt flyktingarna visar att det lönar sig att outtröttligt ligga på, oavsett hur många gånger våra förslag röstas ned, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att det ska byggas 500 nya kommunla hyresrätter per år för att bygga bort bostadsbristen i Haninge. Under hösten fortsätter partiet sitt arbete med nätverket  Rusta upp Jordbro som kräver upprustning utan hyreshöjningar, efter år av eftersatt underhåll (Läs här om vårens delseger).

> På samma kommunfullmäktigemöte debatterade Lina Rigney Thörnblom (RS) med Petri Salonen (C) om vräkningar av barnfamiljer. Läs mer här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.