tisdag 29 september 2015

"Låt Hanna stanna!"

Foto: Lina Rigney Thörnblom
Igår demonstrerade kampanjen Låt Hanna Stanna och Asylrörelsen Stockholm utanför Riksdagen. Många av Hannas skolkamrater och lärare deltog. Hanna går sista året på gymnasiet i Haninge och har bott i Sverige i fem år efter att ha flytt från Etiopien (Läs mer här). Budskapet på demonstrationen var tydligt: vi ger oss inte förrän Hanna fått uppehållstillstånd, Sverige ska inte utvisa till Etiopien eller andra diktaturer.

– Hanna kom hit som tonåring, med drömmar. Hon fick en fosterfamilj, lärde sig ett nytt språk. Sverige gav Hanna framtidshopp, drömmen om att bli kock. När Hanna blev vuxen enligt lag – då drog Sverige undan mattan. Med åtta månader kvar av utbildningen släcker Sverige hennes framtid, sa läraren Tuija Kirvesmies från kampanjen Låt Hanna Stanna.
Tuija Kirvesmies (talar) och Hanna Tadesa.
Foto: Lina Rigney Thörnblom
Khashayar Shahrezaei talade för Iranska flyktingars riksförbund:
– Vi får hela tiden höra prognoser om hur många asylsökande som kan tänkas komma till Sverige varje år. Men vad vi knappt får veta är hur det går för majoriteteten som får avslag och lever här som papperslösa. Det har blivit svårare för papperslösa att få uppehållstillstånd när de söker asyl för andra gången. Även om de levt i Sverige i många år och rotat sig. Människor som har gått igenom många hemskheter, som försöker glömma det liv man haft bakom sig och titta framåt.

Etiopiska flyktingföreningen redogjorde för hur Etiopien kriminaliserar och kränker sitt eget folk, exempelvis genom sin terrorlagstiftning vilken innebär att alla som umgås, träffar eller fångas på bild med någon som är regimkritisk kan dömas som terrorist. Detta innbär att familjemedlemmar till regimkritiker automatiskt blir en måltavla för regimen, som Hanna blev när hon fängslades, torterades och våldtogs på grund av sin pappas politiska arbete.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Foto: Ada Salomón
– Sverige är bundet av internationella konventioner som förbjuder utvisning av människor som riskerar tortyr. Ändå har Sverige fällts fler än 20 gånger av FN:s kommitté mot tortyr för att ha gjort just det. Utvisningarna är en del av ett system, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom och förklarade att medan etablissemanget säger att det inte finns pengar, jobb eller bostäder så har staten öst pengar över bankerna.

Lina talade också om hur uppehållstillstånd kunde vinnas åt haningeeleven Laziz Sharifov, genom ockupationer av Migrationsverket och genom engagemanget bland Laziz klasskamrater och lärare.

På demonstrationen skrev många upp sig att bli aktiva i den fortsatta kampanjen, bland annat i Studenter mot Rasism som organiserar elever och studenter på en rad skolor i Stockholm och i landet. Kampen för asyl åt Hanna Tadesa och för att stoppa utvisningarna fortsätter!

- - - - -
Asylrörelsen Stockholm:
Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk där Etiopiska flyktingföreningen, Studenter mot Rasism, Iranska flyktingars riksförbund och Rättvisepartiet Socialisterna bland annat ingår. Sedan starten 2011 har Asylrörelsen Stockholm stoppat deportationsförsök av nio politiska flyktingar på Arlanda tillsammans med passagerare och har drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 19 flyktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.