onsdag 24 augusti 2022

Haninge kommun tar ockerhyror för uselt barackboende


Haninge kommun: 15 000 kr i lön till barnskötare – tar 14 000 kr i hyra för slum • Glassplitter och sly istället för lekplats

Utomhusmiljön är chockerande men ännu värre blir det inomhus, som boende. Haninge kommun tar 14 000 kronor i hyra för baracklägenheter på 48 kvadratmeter i Valla, södra Handen.
"Jag får ut 15 000 kronor efter skatt för 40 timmars arbetsvecka. När jag köpt SL-kortet och hyran på 14 000 är betald är pengarna slut"
Det rör barackerna längst ner i Handen, Valla. Barackerna skulle vara tillfälliga, men står fortfarande kvar. Det enda synliga som har förändrats på fyra år när Rättvisepartiet Socialisterna var och knackade dörr sist är att högarna med fimpar har växt och slyn och ogräs som utgör utomhusmiljön.
Växt har även hyrorna gjort – kanske den högsta hyreshöjningen i hela länet?! Barnfamiljer som bor i denna slum betalar 14 000 kronor i månaden i hyra till socialförvaltningen.

Karda Jihad

En av hyresgästerna, Karda Jihad, berättar:

– När vi flyttade in för 5 år sedan betalade vi 10 000 kronor per månad. Redan det är otroligt mycket, det rör sig om två ettor i baracker som man har slagit ihop till en tvåa. Vi är fyra personer, mina barn (en sexåring och en 11-åring) sover i vardagsrummet. 
– Jag har många gånger tagit upp det ohållbara i situationen med kommunen, men de svarar bara att vi får själva hitta bostad. Vi söker så klart hela tiden och vi hittar bostäder, men i Katrineholm och längre bort. Mitt jobb är här i Haninge.
Nu kommer vi till det som gör situationen ännu mer bisarr. Det är samma organisation – Haninge kommun – som utnyttjar Kardas arbetskraft på slavkontrakt och som tvingar henne att betala Stockholms högsta hyra för sämsta standard.

– Jag har barnskötarutbildning i Irak. Här jobbar jag som outbildad på förskola hos Haninge kommun. Jag får sex månaders kontrakt åt gången, aldrig tillsvidareanställning. 
– Jag får ut 15 000 kronor efter skatt för 40 timmars arbetsvecka. När jag köpt SL-kortet och hyran på 14 000 är betald är pengarna slut. Förut hade jag bostadsbidrag, men det försvann när jag började jobba. Min man jobbar på restaurang, men har precis blivit arbetslös. 
– Det är jobbigt att bo här i barackerna. Området utgörs mestadels av ungdomsbostäder och det är fester fram till kl 02 på nätterna, man kan inte sova.
Haninge kommuns agerande är skandalöst. Området är olämpligt för barn överhuvudtaget. Hyresnivån på 14 000 kr bekräftas av fler hyresgäster på Tranbärsvägen, som också de berättar om hur otryggt det är för barn att bo där.


Hela området utgörs av baracker med 180 lägenheter som uppfördes 2015 av något som heter Unga bostäder Haninge AB, vilket är ett joint venture-företag mellan Byggfirman Viktor Hanson AB och Nordic Modular Leasing AB. Även i den del som utgörs av ungdomsbostäder är hyrorna skandalösa. Femårskontrakt för 26 kvm – ett superlitet rum med kokvrå – kostar 5 000 kronor. Men hur kan då Haninge kommun ta 14 000 kronor för 48 kvm i samma område?
Mattias Bernhardsson (RS)

När Offensiv går i tryck har Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson börjat jobba på saken.

– Det här ska upp i ljuset. Vi kräver att Haninge slutar plundra de fattigaste. Hyrorna måste omedelbart halveras och överhyran betalas tillbaka till berörda familjer. 
– Jag har ringt Annett Haaf, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden. Hon hävdar att hon inte kände till hyresnivåerna eller misären i den yttre miljön, men hänvisade till en bovärd anställd för området. Det låter skrattretande. Absolut inget har gjorts åt deras situation. Men Rättvisepartiet Socialisterna kommer att agera.
Elin Gauffin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.