onsdag 17 augusti 2022

Stephen Rigney, 5:a på Rättvisepartiet Socialisternas kommunvalsedel i Haninge


Denna vecka presenterar vi ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas kandidater i valet till kommunfullmäktige i Haninge. Idag presenterar vi nr 5 på valsedeln: Stephen Rigney, socialsekreterare.

Stephen Rigney har jobbat som socialsekreterare i 5 år och bor i Brandbergen.

Behövs det en socialarbetare i kommunfullmäktige?
– Ja det behövs. Som socialsekreterare ser jag varje dag de verkliga konsekvenserna av decennier av nedskärningspolitik där allt fler exkluderas från samhällets trygghetssystem. Klassklyftorna fortsätter öka samtidigt som de rika aldrig varit rikare. Under pandemin har storbolagen getts miljarder i bidrag medan barnfamiljer, arbetslösa och sjuka har fått skramla ihop för att kunna överleva. Och nu igen med prisökningarna lämnas de som redan har det tuffast åt sitt öde.
– Vi behöver ett kämpande alternativ i kommunfullmäktige – som tar fajten tillsammans med de som glömts bort. Det räcker inte att bara stoppa nedskärningarna utan vi måste rusta upp hela välfärden – det behövs flera skolor, flera bostäder och en social välfärd med ersättningsnivåer som garanterar trygghet för alla.
Vilka är dina hjärtefrågor?
– Välfärdsfrågor och utanförskap ligger självklart nära till hjärtat och min erfarenhet är att det är ytterst svårt att få ihop livspusslet utan att ha en trygg bas att komma hem till är. Därför är rätten till en bostad en viktig fråga för mig. Haninge är bland de kommuner i Sverige med lägst andel hyresrätter och läget är ännu sämre när det gäller antal kommunala bostäder. För många är det en Moment 22 – de har inte råd att betala giriga privatvärdar (som i Haninge har hyror som är upp till 28 procent dyrare än allmännyttan) men utan en stabil bostad är det svårt att få vardagslivet att fungera.
– Vi behöver kasta ut slumvärdarna och riskkapitalisterna som tjänar miljarder på vad som bör vara en social rättighet. Det är dags att återkommunalisera de bostäder som sålts av till privata värdar och för kommunen att bygga fler hyresrätter med låga hyror. Segern förra året mot marknadshyror i nyproduktion som leddes av nätverket Nej till marknadshyra och sin vi var aktiva i visar att kamp lönar sig och att högerpolitiken kan slås tillbaka.

– Med en riktig investering i bostadspolitiken skulle vi även kunna minska arbetslöshet och tackla miljökrisen. Det behöver byggas flera klimatsmarta bostäder och det behövs även en enorm upprustning och klimatomställning av de många lägenheter vars underhåll länge eftersatts av både Haninge bostäder och de privata hyresvärdarna. På så sätt kan vi skapa flera gröna jobb med bra villkor och bra löner.
> Läs alla kandidatpresentationer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.