fredag 19 augusti 2022

Mattias Bernhardsson, 1:a på Rättvisepartiet Socialisternas kommunvalsedel i Haninge


Denna vecka presenterar vi ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas kandidater i valet till kommunfullmäktige i Haninge. Idag presenterar vi nr 1 på valsedeln: Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör.

Snabbfakta:
 • 42 år och tvåbarnspappa från Jordbro.
 • Även engagerad i Naturskyddsföreningen och Jordbro Multikulturella trädgårdsförening Solängen.
 • Känd för sitt starka engagemang för Jordbro, Haninges natur, äldrevården, trygga uppväxtvillkor och mot slavliknande arbetsvillkor.

  Mattias Bernhardsson talar på demonstration utanför kommunhuset tillsammans med undersköterskor och vårdbiträden. 
Vad blir de första frågorna du tänker driva i kommunfullmäktige om du blir invald?
– Att Haninge tar bort de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen. Våra vårdanställda förtjänar så mycket bättre. 
– Att sänka politikerlönerna. 
– Att stoppa de beslutade nedskärningarna i skola och omsorg. Vi behöver mycket mindre barngrupper i förskolan och mycket mer tid för de äldre i både hemtjänsten och på boendena. Vi blir rösten som säger nej till stordrift på våra barn, och nej till den ständiga minutjakten i äldreomsorgen. 
Att stoppa avverkningarna i Tyresta naturreservat. De otroligt svaga skötselreglerna som tillåter kalhyggen är ett skämt, kommunen måste ta upp frågan med stiftelsen som förvaltar reservatet. Tyrestaskogen är bland det finaste vi har.
Mattias Bernhardsson och trogna följeslagaren Nemo ute i norra Ornös orörda vildmark – som räddades från skogsmaskinerna.

Mattias har precis som de flesta haningebor inte sett röken av de styrande politikerna under de senaste fyra åren:

– De etablerade partierna har gömt sig i kommunhuset sedan förra valet och försämrat för barn, äldre och kommunanställda bakom stängda dörrar. Rättvisepartiet Socialisterna har däremot verkat och organiserat på arbetsplatser, i bostadsområden, på gator och torg. Tillsammans har vi gjort skillnad. Kampen behöver en röst i kommunfullmäktige, som vägrar att rösta för fler nedskärningar och försämringar, en röst som avslöjar planer de andra politikerna talar tyst om – och som finns tillgängliga även mellan valen.
Här är ett axplock av Mattias engagemang:

Arbetar för att stoppa skövlingen av Haninges natur:
På möte med kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap. Mattias visar var de avverkningshotade skogarna ligger.

Kämpar för Haninges kommunanställda:
 • Förra året ville kommunstyret stänga kommunens barn­­­omsorg på obekväm arbetstid, Nattugglan som är viktig för samhälls­bärande arbetare. De hänvisade föräldrarna till ett vinst­drivande fuskföretag. Mattias tog strid tillsammans med föräldrar och anställda som vittnade om slavliknande villkor på det privata ”alternativet” – Nattugglan räddades.
 • 2019 startade Mattias kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg. Över 200 undersköterskor och vårdbiträden anslöt till kampanjen och fem demonstrationer mot de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen har hållts utanför kommunhuset.
Mattias Bernhardsson och anställda i äldreomsorgen på ett kampanjmöte mot 12-timmarspass på Hagagården

Och kämpar för privatanställda – strider för kollektivavtal och trygga jobb:

 • Samma år organiserades en stödkampanj för Livs blockad av Paus bagarstuga i Västerhaninge. Rättvisepartiet Socialisterna bemötte Moderaternas antifackliga kampanj med bland annat massflygbladsutdelningar. Mattias grävande och träffar med tidigare anställda ledde till att ägarnas lögner om de anställdas löner och villkor kunde avslöjas. Livs vann kollektivavtal.
 • Deltog i kampen för de pakistanska sjömännen på Baltic Star 1999, där outbetalda löner/semestrar för fyra miljoner vanns tillbaka och lönerna höjdes med upp till 75 procent – samt återigen för sjömännen på nya bolaget Biger Jarl, tillsammans med SAC, där uppehållstillstånd vanns.
 • Organiserade stöd för sopgubbarna i Stockholm i kampen mot lönesänkningar 2009, 2010 och 2017 samt för lagerarbetarnas jobb på Lagena i Jordbro 2009.
Taxiklubben och Mattias Bernhardsson (RS) har plockat fram cigarrerna efter det stod klart att Haninge böjer sig för kraven och inför krav på kollektivavtalsvillkor för chaufförerna.

Mattias är också känd för:
 • Att kampanja på gator och torg under hela förra året mot regeringens förslag att införa marknadshyror och hyreshöjningar på 30-90 procent – en kamp som slutade i seger.
 • Den långa kampen för asyl för boxningsmästaren Laziz 2010-2020.
 • Engagemanget för äldreomsorgen: Mattias och Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för bättre mat i äldreomsorg och hemtjänst i många år, med krav på att maten ska tillagas lokalt på avdelningarna utefter de äldres önskemål istället för i centralkök – och hemlagat istället för "flygplansmat" i hemtjänsten.
 • Solidaritet med politiska flyktingar: Mattias har deltagit i 33 asylkampanjer för politiska och fackliga flyktingar som riskerat fängelse och tortyr i diktaturer under åren 1996-2020; I 25 av fallen blev det seger och asyl. I flera fall stoppades tvångsutvisningar på Arlanda i sista sekunden.
 • Att vara den förste som reste frågan om förtryck i hederns namn kommunfullmäktige (läs om vår motion. Läs om vår förstudie).


  Stödaktion och stödklippning hos frisörerna som drabbades av utpressning och hot av kriminella. Självorganisering är det viktigaste för trygghet i lokalområdet.
Utmärkelser:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.