onsdag 17 augusti 2022

Ida von Rosen, 4:a på Rättvisepartiet Socialisternas kommunvalsedel i Haninge


Denna vecka presenterar vi ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas kandidater i valet till kommunfullmäktige i Haninge. Idag presenterar vi nr 4 på valsedeln: Ida von Rosen, förskollärare.

Snabbfakta:
  • Ida har jobbat i förskolan i 20 år varav 8 som förskollärare.
  • Fyrabarnsmamma från Jordbro, arbetsplatsombud och skyddsombud.
  • En av initiativtagarna till kampanjen "Nej till nedskärningar på Haninges förskolor" med över 100 barnskötare och förskollärare.
Ida är förskolläraren som inte tror på att knyta näven i fickan, utan på att anställda kan påverka genom att gå ihop och ställa krav tillsammans.

Förra året startade Ida von Rosen och Rättvisepartiet Socialisterna kampanjen "Nej till nedskärningar på Haninges förskolor". Det var i januari 2021 som ledningsgruppen i Södra Handens förskoleområde skickade ut brev till anställda med budskapet att "Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi haft på flera av våra avdelningar utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme".
Rättvisepartiet Socialisterna och Ida byggde upp en digital kampanjgrupp med över 100 anställda från hela Haninge och gick ut med ett upprop mot nedskärningarna i Mitt i Haninge. Under sommaren backade cheferna från nedskärningarna: De extra pedagogiska timmarna fick vara kvar.

Enligt undersökningen "The show must go on" från Lärarförbundet så har 4 av 10 lärare övervägt att sluta som lärare. Ida vet vad som måste till för att ändra detta:
– Det behövs ett uppror bland alla skolanställda. Vi måste ta strid för att få de resurser vi behöver för att kunna göra vårt jobb utan att gå in i väggen.
– Det är för stora klasstorlekar i skolan och för stora barngrupper i förskolan. De styrande politikerna i Haninge planerar dessutom för stordrift i lokaler, ibland med över tusen barn och ungdomar från förskola till högstadium, intryckta i stora skolkomplex. Istället behövs många fler skolor och förskolor i närområdet – och fler anställda.

– I april beslutade kommunfullmäktige att barngrupperna skulle minska med ett barn per grupp. Det lät fint men det fanns ingen sanning i det. Direktiven som gick ut till avdelningarna var att vi skulle planera för i snitt 19,5 barn/barngrupp till hösten, det är alltså 1,5 barn mer per grupp än för två år sen. I praktiken innebär det 15 barn per barngrupp för 1-åringar, 18 barn per barngrupp för 2-åringar, 20 barn per barngrupp för mellanbarn (2,5-4 år) och mellan 23 och 25 barn per barngrupp för storbarn (4-6 år).

– Utbildningsförvaltningen utreder dessutom en sänkning av grundbidraget i elevpengen, trots att politikerna lovat en höjning! Att sänka elevpengen skapar underskott på enhetsnivå och politikerna skjuter ansvaret till rektorerna. En möjlig effekt då är att det blir ännu större klasstorlekar och barngrupper. S-styrets löften om mindre barngrupper var bara falsk.
Haninge tillhör också de kommuner med lägst andel förskollärare per avdelning, något ida kämpar för att ändra på:
– Med fler förskollärare på avdelningarna skulle färre barn behöva extra stöd i grundskolan, färre barn skulle bli hemmasittare, färre barn skulle hamna snett när de blir ungdomar. De styrande politikerna tänker inte långsiktigt, konstaterar Ida.

> Läs alla kandidatpresentationer här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.