söndag 4 december 2011

Asylrörelsen demonstrerade: ”Avsätt Billström”

Runt 400 demonstranter trotsade igår regnet och slöt upp i den demonstration som organiserades av Asylrörelsen i Stockholm. Parollen var ”Stoppa utvisningarna”. Asylrörelsen i Stockholm har sedan maj i år stoppat tolv utvisningar till Iran. En av dessa personer, Mitra Kahrom deltog igår i demonstrationen.
-Hade Sverige utvisat Mitra till Iran så hade hon riskerat förföljelse, tortyr och döden. Men hon står här i dag i egen person för att exemplifiera människan bakom besluten. Människan bakom rubrikerna. Människan bakom de kronor och ören som regeringen och migrationsminister Billström vill spara in på genom att skicka fler människor till döden, sade Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen i Stockholm.

-Men Mitran är tyvärr ett undantag. Hon är en av få som lyckats räddas hittills. På förvaren runtom i landet finns otaligt många människor som sitter fängslade i väntan på utvisning. Ali Mansouri, politisk flykting från Iran, är en av dom. En riktig människa av kött och blod som i över 100 dagar suttit inlåst utan att ha begått något brott, fortsatte Foujan.

Ett annat fall som berört många var den planerade utvisningen till Ukraina av 91-åriga och svårt sjuka Ganna Chyzhevska. Hennes dotterdotter Anna Otto var en av talarna på demonstrationen.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade under sitt tal de 50 000 papperslösa flyktingar som idag befinner sig i Sverige och fortfarande saknar grundläggande rätt till vård. Det blir enligt Mattias allt tydligare hur flyktingar drabbas av högerpolitiken. Det senaste vidriga exemplet är upphandlingen inom vård av tortyroffer, där Röda Korset som drivit denna verksamhet i 26 år nu kan tvingas stänga ner och bereda plats för privata WeMind AB som helt saknar erfarenhet av arbete med tortyrskadade.
Trots inbjudan var det inget av allianspartierna som vågade delta för att försvara sin politik.

Anna Löfgren från hbt-socialisterna talade bland annat om situationen för hbt-flyktingar i Sverige, men även i Europa och resten av världen.
- Homosexualitet är olagligt i 80 länder i världen, i fem straffas det med döden. Ett av dessa fem länder är Iran, dit skickar migrationsverket och regeringen hbt-personer. Att skicka en människa tillbaka till ett land där man straffas med döden på grund av sin sexualitet eller könsidentitet måste fördömas! Men vi kan inte bara fördöma det, vi måste aktivt kämpa emot det.

Demonstrationen gick med facklor till mynttorget invid riksdagshuset, där ”Avsätt Billström, avsätt Billström!” skanderades. Hela demonstrationen gick lugnt till, trots att ett tiotal nazister försökte att attackera deltagarna i demonstrationens utkant. Polisen grep två av dessa nazister, som gick till anfall mot några enskilda aktivister. Flera talare uppmanade dock deltagarna att ta kampen mot högerextremismen på allvar och demonstrera nästa lördag, den 10 december, då nazisterna planerar en stor marsch genom Stockholm.

Talade gjorde också Miljöpartiets riksdagsledamot Bodil Ceballos, Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation, Azad Qamisloki från kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Stefan Lindborg ordförande Ung Vänster, Jonas Bergström från SSU, Emanuel Andersson från RKU och Foujan Rouzbeh för Asylrörelsen i Stockholm.

RS Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.