fredag 16 december 2011

Massaker mot strejkande gruvarbetare i Kazakstan

Kazakstanska polisstyrkor har attackerat protest för strejkande oljearbetare i Zhanaozen, Kazakstan. 50-70 döda och minst 500 skadade. 1500 trupper har kallats in i staden. CWI:s (Committé for a Workers' International) kazakstanska sektion står under ett omdelbart hot och deras hemsida har blockerats. Vår ryska sektions hemsida, som hade live-uppdatering, är också blockerad. CWI samlar till protester idag vid ambassader/konsulat/företag kopplade till regimen etc, över hela världen. I Stockholm samlas vi 14.00 vid Kungsgatan 36, Telia vid Hötorget. Vi återkommer med info om vad som kan göras härifrån. Håll er uppdaterade vid CWI:s hemsida: www.socialistworld.net


Uppdateringar:

Uppdatering 21 december:

Uppemot 70 personer sköts till döds och 500 skadades när polis och militär sköt rakt in i en fredlig demonstration i Zjangaozen i Kazakstan, fredagen den 16 december.
Över 3 000 oljearbetare och deras familjer demonstrerade för sina rättigheter. 2 500 oljearbetare har sparkats från sina jobb under den strejk som har pågått sedan i juni.

Efter massakern har tusentals fler specialtrupper anlänt, undantagstillstånd har proklamerats i Zjangaozen och rapporter kommer om tortyr av unga arbetare.
”Men trots skräckväldet i staden, lyckades arbetarna och deras anhängare ändå hålla en demonstration på det centrala torget där de höll upp vita lakan med endast ordet ’fred’ skrivet på dem”, rapporterade CWI:s reportrar på söndagen, två dagar efter massakern.
Oljeindustrin, som dominerar Kazakstans ekonomi, stod helt stilla sedan arbetare gick ut i strejk mot massakern. I provinshuvudstaden Aktau demonstrerade över tusen arbetare i söndags.
Oljearbetarnas strejk under 2011 har ökat den politiska spänningen i Kazakstan, som i mycket påminner om de länder som skakats av revolutioner. En familjeklick runt diktatorn Nazarbajev liknar Mubaraks styre i Egypten.

500 oljearbetare har sedan de fått sparken ­ockuperat det centrala torget i oljestaden Zjangaozen. ”Oljearbetare har starkt stöd av lokalbefolkningen. Även många av de som har tvingats tillbaka till arbetet kommer varje dag till torget för att bidra med stöd” berättade arbetarledarna Mukhtar Umbetov och Esenbek ­Uktesj­bajev för Offensiv när de besökte Sverige i oktober.
– Det här är nu en kamp på liv och död, tillade de då ödesmättat.

Regimen är allt mer repressiv och brutal. Ainur Kurmanov, ledande medlem i CWI i Kazakstan, har fängslats många gånger under de senaste åren.
De strejkandes advokat Natalia Sokolova dömdes till sex års fängelse för ”uppvigling till socialt hat”.
Men regimen har stöd av multinationella oljebolag och regimerna i Ryssland och Kina. Svenska Telia är det dominerande telebolaget i landet och därmed en stöttepelare för diktaturen.

Solidaritet behövs. Skicka protestuttalanden till Kazakstans utrikesdepartement: mid@mid.kz och stödbrev till ­Otekeeva0103@mail.ru med kopior till kazakhstansolidarity@gmail.com
Offensiv kan vidarebefordra ekonomiskt stöd. Skicka till plusgiro 87 96 49-2, skriv ”Kazakstan solidaritet”.
Följ utvecklingen på socialistworld.net och socialisterna.org

Uppdatering 24 december:

I takt med att fler videomaterial kommer fram vad som verkligen hände i västra Kasakstan i staden Zhenaozen, den 16 december, när polis och militära trupper kallblodigt öppnade eld mot fredliga oljearbetares protester, fler nyheter filtrerar ut från Zhenaozen och Aktau, vilket avslöjar statens brutalitet.

Den 21 december, mottager den oppositionella nyhetstidningen ‘Respublika’ ett desperat brev. Det står ”Jag kan inte underteckna detta brev, men jag kan inte vara tyst. Kanske kan ni göra någonting. De förbereder att bränna omkring hundra kroppar, som nu är i Aktau. Hur många av dem som är från Zhanaozen vet jag inte. De har förbjudit identifiering av kropparna och vägrar att överlämna dem till släktingar”.
Detta brev ger avslöjande bevisning om nummrena på de som dödats av polisen, nu är de officiella siffrorna från regeringen 15 döda, det är en dramatisk underskattning. Den 20 december pågick sex begravningar av arbetare i Zhanaozen. Men ytterligare 60 familjer saknar familjemedlemmar och fruktar att de dödats.

Ryska och europeiska journalister har lyckats ta sig in i området för förra veckans massaker. Detta trots de Kazakstanska myndigheternas ställde in flygen till Zhanaozen. En journalist från den ryska kapitalistpressen ’Kommersant’ (som nyligen togs över av den ryska oligarken Prokorov) beskriver vad han såg i Zhanaozen, polisen och de militära trupperna utför terror: ”Kö-ö-ött! – skriker han ut, den civilklädda personen, flinande genom hans vita tänder. Mannen stod vid ingången till polisstationen vänd mot rader av svartklädda kravallpoliser som eskorterade in en rad av personer på led. Att se deras ansikten var omöjligt. De snubblade fram med halvt böjd ben, händerna på sina huvuden. Den som stannade till puttades eller slogs våldsamt i sidan av kravallpolisen”.

“Detta var ännu en grupp arresterade för att ha deltagit på fredagens störande av ordningen på det centrala torget. Dessa var det mannen kallade kött. Det var också en doft av kött från korridorerna i polisstationen, väggar och goll ar nedstänkta med blod. När jag frågade varför väggarna var täckta med blod, en polis svarade utan att blinka: Vi dödade ett får, vi firar trots allt”.
Journalister som hemkommer från Zhenaozen och Aktau rapporterar om krik och gråt från poliscellerna, där oljearbetare misshandlas och torteras. En reporter beskriver situationen: ” Medan Zhenaozen idag [22 December] fortfarande är omringad av check-point och det är väldigt svårt att ta sig in, befolkningen lever i skräck, de är under förtryck, staden ser ut som om den nyss har blivit bombad. Arresteringar av arbetarna och deras vänner fortsätter, precis som tortyren. En kvinna berättar hur de våldtogs i arresten.

”Tält har satts upp för att osynliggöra de döda, så att antalet inte ska kunna räknas… överlevande släpps till sina släktingar, men om de avlider förs de bort till okända platser. De som överlevt tortyren berättar hur de efter att ha misshandlats kastats ut nakna i minusgraderna och fått vatten kastat på sig.
En annan rapport i Respublika tidningen bekräftar: ”I polisens celler blir de intagna misshandlade till ett tillstånd nära döden. När de tuppar av pumpas de fulla med morfin för att kvickna till så misshandel kan fortsätta.”
I Aktau ser det ut som om viss oljeproduktion har startat, arbetarna håller fortfarande huvudet högt och försöker att demonstrera. Men den 22 december omhändertogs fem arbetarledare av soldater och de har inte hörts av sedan dess. Deras mobiltelefoner är avstängda. Antalet försvunna arbetare i staden har ökat till 30 stycken.

Detta verkar vara sammankopplat med anländandet av President Nursultan Nazarbayev till Aktau den 22 december, ett besök vars avsikter ännu är oklart. Nazarbayev är nyligen hemkommen från Moskva, där han i vanliga fall behandlades som en hedersgäst. Nu behandlades han snarare som en belastning. Inte för Nazarbayevs brutala våld mot oljearbetarna och deras familjer, utan troligen för att han låtit situationen gå utom kontrol. Hans ryska värd var orolig under fototillfället och ville inte ha Nazarbayev bland de andra ledarna och han förflyttades långt bak i gruppen istället för på sin vanliga plats i centrum.

Meddelande om sympati och stöd till oljearbetarna fortsätter att strömma in från människor i Kazakstan. När befolkningen nåddes av nyheten om massakern av oljearbetarna och deras familjer hamnade sympatin uteslutande på de strejkandes sida. Än så länge ähar denna sympati inte resulterat i aktivt utåtriktat stöd med gatuprotester eller annan direkt aktion. Men de fruktansvärda händelserna från de senaste dagarna har sänt en chockvåg över hela det kazakiska samhället, som aldrig kommer bli detsamma igen. Detta är oundvikligen början på slutet för Nazarbayevs diktatur.

Massakern i Zhenaozen har lett till en internationell proteströrelse (Se Campain Kazakhstan hemsida) däribland den 20 december en demonstration utanför Kazakstans ambassad i Aten, Gekland, där en delegation överlämnade ett protestbrev undertecknat av 80 grekiska fackföreningsaktivister, ungdomar, miljöaktivister och socialister.

Vänligen fortsätt att skicka protester, kräv ett stopp på Nazarbayev regimens terrorkampanj.
CWI Reportrar i Ryssland & Kazakstan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.