Sanna Tefke (RS) |
Här är Sanna Tefkes tal som ingen i majoriteten vågade ta replik på:
- Jag utgår utifrån att de flesta av ledamöterna följer med i någon form av media och därmed inte kan ha undgått den senaste tidens uppmärksammade skandaler i privat äldreomsorg.
Medan man på riksnivå nu diskuterar hur man ska begränsa, reglera, och kontrollera privata verksamheter vill Haninges borgerliga kommunledning nu alltså rea ut mark till förmån för ytterligare ett nytt privat äldreboende.
Jag jobbar själv i privat äldreomsorg, och i mitt uppdrag för Kommunal besöker jag privata verksamheter runt om i Stockholms län två dagar i veckan. Med det vill jag påstå att jag har en gedigen erfarenhet och kunskap om privat omsorg som jag önskar att samtliga beslutsfattare runt om i landet skulle ha.
I Stockholm bedrivs ju bedrivs 73 procent av äldreomsorgen i privat regi. En utveckling som den sittande borgerliga regeringen vill tvinga igenom i samtliga kommuner 2014, och Haninges kommunledning verkar inte vilja vara sena att följa med i den utvecklingen.
Från borgerligt håll uppmuntras ständigt mantrat att ökad konkurrens leder till ökad kvalitet. Trots att rapporter som motsäger detta presenterats, och jag tycker även att vanvården som uppdagats visar verkligheten ganska tydligt. Det är ingen hemlighet att privata bolag vill gå med vinst. Ju större desto bättre. Och det lyckas de bra med. Medan avkastningen på eget kapital är 8 procent i näringslivet i stort är den hela 15 procent i vård skola och omsorg. Vår gemensamma offentliga sektor har blivit riskkapitalisternas nya kassako. Och detta är då skattefinansierad verksamhet, där vinsterna går rakt ner i fickorna på privata ägare och ut i skatteparadis.
I vård, skola och omsorg går det inte att maximera vinst genom effektiviseringar på samma sätt som i tillexempel industrin. Det går inte att uppfinna ett nytt sorts löpande band som producerar snabbare. Det som producerar välfärdstjänster är människor. Personal. Personal som efter decennier av nedskärningar redan går på knäna. Det är också personal som är det som "kostar" i dessa verksamheter, och det är också på dem och deras villkor som man drar ner, när budgetar ska hållas och aktieägarna betalas.
De privata verksamheterna sätter sedan riktmärket för hur mycket kommunal verksamhet får kosta.
Nu har vi lyckligtvis inte samma verklighet i Haninge som i Stockholm när det gäller att lägga ut verksamheter på entreprenad. Utförsäljningar som bygger på underbudskonkurrens och som leder till en nedåtspiral som jag inte ens vågar tänka på vart den ska sluta. Jag hoppas att vi slipper se den utvecklingen i Haninge, och vi i RS vill göra allt vi kan för att det ska bli så.
Och det här förslaget är ytterligare ett steg mot en allt större privat äldreomsorgssektor. Även om det i det här fallet handlar om att ett privat vårdbolag bygger själv så är det i princip en smygprivatisering. Det pågår ingen verklig utbyggnad av äldreomsorgen i kommunen. När Carema öppnade Vendelsö gård i Vendelsö stängde kommunen samtidigt Handens äldreboende.
Här i Haninge har vi lyckligtvis varit förskonade av den typen av skandalrapporter som varit i media nu, men fortsätter vi i den här riktningen törs jag garantera att det kommer att komma.
Haninge behöver däremot utbyggd äldreomsorg; den största kommundelen, Jordbro, har till exempel inget äldreboende och behovet fortsätter att öka. Men vi i RS menar att denna utbyggnaden ska ske i kommunal regi.
Vi vill alltså inte att ytterligare privata vårdbolag ska få profitera på skattebetalarnas, personalens och de äldres bekostnad, och dessutom till subventionerat pris.
Därför yrkar vi på avslag till förslaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.