fredag 2 december 2011

Dags att agera mot privatiseringarna

Sanna Tefke
Kommunal Stockholms representantskapsmöte beslutade förra torsdagen att säga nej till vinst på skattefinansi­erade välfärdstjänster. Ett uttalande antogs som också skulle publiceras som en debattartikel i någon av de stora tidningarna.
Representantskapet antog ­också ett förslag från vårdbiträdet Sanna Tefke (ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige) om att genomföra en manifestation i frågan onsdag den 30 november, samma dag som de offentliga facken i Europa protesterar mot EU:s åstramningspolitik och de engelska facken i den offentliga sektorn genomför en generalstrejk. Dessvärre har avdelningen misslyckats med att komma till skott med tid och plats för en sådan ­aktion.

– Pinsamt, tycker en besviken Sanna Tefke, som nu kräver att man snarast bestämmer om ny tid och plats för en manifestation där även LO-distriktet, som också har uttalat sig emot privatiseringarna, liksom PRO och allmänheten inbjuds.

Även Lena Ezelius, som är ordförande i Kommunal sektion 26, beklagar missen och tycker att Kommunal hittills har varit alldeles för tyst i frågan. Men hon påpekar samtidigt att den tidigare alltför tveksamma inställningen till att ta avstånd från privatiseringarna bland en del kommunalare har förändrats en hel del.
– Det är absolut så att tveksamheten har försvunnit i takt med att man har sett de allt allvarligare konsekvenserna.

I det uttalande som antogs av Kommunals representantskap polemiseras det också både mot att det skulle räcka med krav på bättre kontroll och uppföljning, något som skulle kräva en ­jättelik kontrollapparat, och mot att Lagen om valfrihet (LOV) skulle åtgärda några problem.
Det är vinstintresset som måste ut.
Arne Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.