onsdag 14 december 2011

Attackera inte våra kommunanställdas ledighet!

I Haninge kommun har klämdagar under 40 år inneburit ledighet för de anställda, vilket uppskattats stort. Nu vill kommunledningen avskaffa klämdagarna och även 12-dagar och 15-dagar, då man fått sluta tidigare dagar före röd dag. Den moderata ledningen menar nu att denna förmån leder till problem med schemaläggning, trots att det har fungerat i 40 år, och att det dessutom är en nackdel konkurrensmässigt. För ett år sedan avskaffades friskvårdstimmen för de anställda i Haninge kommun, som ersattes av de betydligt mindre uppskattade friskvårdskupongerna.

Kommunledningen påstår även att ledighet under klämdagar leder till en kvalitetsförsämring och att de kommunala verksamheterna konkurreras ut av samma verksamhet i privat regi. Dessutom 'kostar det pengar' att ge anställda ledigt.

Haninge kommun har vision om att vara ”Sveriges bästa kommunala arbetsgivare”, samtidigt som de kommunalanställda blir av med alla sina förmåner. En grupp fackligt anslutna inom Haninge kommun har gjort en undersökning som visar på att alla närliggande kommuner har kvar klämdagar, 12-dagar och 15-dagar, och även friskvårdstimmen.

I ett öppet brev till kommunstyrelsen uppmanar fackförbunden kommunstyrelsen att inte fatta ett beslut om avskaffandet av dessa förmåner. De skriver också att Haninge Kommun gärna får visa väldigt konkreta exempel på vilka områden kommunen är en bättre arbetsgivare än sina grannkommuner, exempel som uppväger slopad friskvårdstimme, klämdagar och 12- och 15-dagar.

Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att 12- och 15-dagarna utgör ett problem för Haningeborna, då många enligt henne uppmanas av till exempel dagispersonal att ta ledigt en halv dag från jobbet för att hämta sina barn tidigt. Samtidigt skär kommunstyrelsen ständigt ner på all verksamhet i Haninge, vilket leder till personalbrist och betydligt tyngre arbetsbörda hos personalen, istället för att anställa fler och ta in vikarier då det skulle behövas. Förmåner och ledighet ska tydligen bara vara till för politikerna, enligt Moderaterna.

Det har också varje år delats ut en julklapp till alla kommunalanställda, som nu avskaffats. Ändå delades det ut julklappar till alla som sitter i kommunfullmäktige under årets sista möte den 12 december. Flera gånger per år delas presenter ut till politikerna, presenter som betalas genom skattemedel. Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter är de enda i Haninge kommunfullmäktige som inte tar emot presenterna.

Resurserna behövs till de områden kommunen ska sköta; skola, omsorg, service m m. Vi i RS har flera gånger föreslagit och drivit på för att slopa partistödet, sänka politikerarvoden samt kraftigt minska konsultkostnader, representation, presenter och konferenser. Detta skulle frigöra 52 miljoner kronor till verksamheten, även till ett återinförande av friskvårdstimmen och att behålla den ledighet kommunens anställda ska ha rätt till.

Louise Strömbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.