tisdag 6 mars 2012

Nej till vinstintressen på bekostnad av funktionshindrade barn

Sanna Tefke, Rättvisepartiet Socialisterna frågade ut Socialnämndens ordförande Sven Gustavsson, Moderaterna, i kommunfullmäktige igår kring den planerade privatiseringen av fyra gruppboenden och en servicebostad.
Sanna Tefke (RS)

Den borgerliga majoriteten vill lägga ut driften av de särskilda boendena Söderby 28, Söderby 30 och Björkvillan samt de två nya enheterna Glimmervägen och serviceboendet på Poseidons Torg på entreprenad. Det innebär att privata företag ska ta över verksamhet som kommunen idag står för.

- Hur kommer ni att säkerställa att ungdomarna och deras behov inte kommer i kläm till följd av vinstintressen? frågade Sanna Tefke (RS).


Sven Gustavsson (M) svarde att samma krav ställs på alla som lämnar bud och att prissumman för driften är fast.

Sanna replikerade att en fast prissumma inte minskar risken för försämringar, snarare tvärtom
då samma ekonomiska ersättning ges för ungdomar med olika behov vilket leder till att svaga grupper ställs mot varandra. Sanna pekade på hur Socialförvaltningens förslag att 1,0 tjänst på 4 ungdomar anses som en tillräcklig bemanning utgår ifrån ungdomar med lindrigare funktionsnedsättningar och att privata företag kan göra vinst genom att profilera sig på just lindrigare funktionsnedsättningar på bekostnad av de ungdomar som har svårare funktionsnedsättningar.

Enligt Sven Gustavsson (M) finns det två syften med privatisering: att 'stimulera entreprenörskap' och att 'utveckla den egna verksamheten och tillföra nytänkande'. Om Moderaterna med 'enreprenörskap' menade riskapitalisternas tillflykt till skatteparadis framgick inte. Inte heller framgick vad Moderaterna menar med 'nytänkande'. Menar de när vårdbolag som Attendo låter sina anställda veta att brukare ska benämnas som 'vårdpaket'? Att 'utveckla den egna verksamheten' vet vi sen tidigare är politikerspråk för nedskärningar på kommunens verksamhet för ungdomar och äldre.

Mattias Bernhardsson

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
> Återkommunalisera privatiserad vård och omsorg
> Vård efter behov och under kontroll av anställda, anhöriga och brukare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.