tisdag 6 mars 2012

Utvisningen av Hossein Jafar Ali Jasbi stoppad - polisen hotade asylaktivist

(Uppdatering 2012-12-08: Hossein Jafar Ali Jasbi har äntligen fått uppehållstillstånd)

Polisen har fått avbryta ännu en utvisning av en politisk flykting till Iran efter stor dramatik på Arlanda.
Hossein Jafar Ali Jasbi, marxist och demokratikämpe, tvingades fly till Sverige efter regimen slog ned på massrörelsen mot valfusket i Iran 2009. Idag försökte Migrationsverket och polisen skicka honom tillbaka.
- Migrationsverket har hoppat över den rättsliga processen. De beslutade om en snabb utvisning för att hindra möjlighet att överklaga, säger Rasool Benavand, aktiv i Asylrörelsen och Iranska flyktingars riksorganisation.

Ett 20-tal aktivister från Asylrörelsen i Stockholm samlades på Arlanda och informerade passagerare med uppmaning till protester på flygplanet.
Med hjälp av Asylum Today i Norge köptes en flygbiljett så att en aktivist skulle kunna hålla ett tal till passagerarna i flygplanet. Men polisen hade nu lärt sig att man inte ska låta människor få lyssna till vilka argument det finns mot att utvisa flyktingar vilka riskerar fängelse och tortyr eller vilka begränsade maktmedel polisen har ombord ett flygplan. 10 uniformerade poliser stoppade Ruben Derkert, aktiv i Asylrörelsen och Rättvisepartiet Socialisterna, vid gaten med förklaringat att "flyget har gått". När Ruben informerade dem att gaten fortfarande är öppen och att det inte finns en lag mot att flyga, hotade polisen med att de skulle ta in Ruben i ett rum och klä av honom kläderna.

Jasbi började göra motstånd inne på flyget. Han använde sin röst så högt han kunde. Två poliser satte sig på honom så han inte kunde skrika. Då visslande han så högt han kunde istället. Till slut beordrade piloten att polisen skulle ta Jasbi av planet.

- Trots att vi lämnat in nya bevis i mitt fall försökte de utvisa mig. Nu måste vi få ett besked av Europadomstolen där mitt fall ligger. Uppehållstillstånd är ett måste, min bor och syster har redan avrättats, säger Jasbi själv när Asylrörelsen möter honom på förvaret igen.
- Billström (Migrationsministern, M) borde uppdatera sig om vad som händer i Iran och respektera de mänskliga rättigheterna. Kampen för rätten till asyl fortsätter, säger asylaktivisten Nasi Payghambarian.

Läs mer på Missionfreeiran.org som varit väldigt aktiva i Jasbis fall och för andra politiska flyktingar från Iran.

Läs om tidigare aktioner:
Utvisningen av Mohammadreza Esfahani stoppad på Arlanda
Utvisningen av Ali mansouri stoppad på Arlanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.