onsdag 21 mars 2012

Rättegång mot flyktingaktivister inledd - Polisvittne kunde inte identifiera de åtalade

Rättegången mot fyra åtalade asylaktivister inleddes den 20 mars i Attunda tingrätt. Åtalet gäller den protest som hölls vid flyktingförvaret i Märsta den 22 juni förra året.


Amer Mohammed Ali i debatt
Två av de åtalade är aktiva i Asylrörelsen och medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, Amer Mohammed Ali och Hugo Witting, båda under brottsrubriceringarna "ohörsamhet mot ordningsmakten" och "våldsamt motstånd". Enligt förundersökningen ska upp emot 15 aktivister ha vägrat flytta på sig efter att polisinspektör Jesper Molander uttalat en så kallad ordningsbevarande befallning.
Hugo Witting grips
– Åtalen är helt konstruerade. Vi hörde aldrig någon uppmaning innan polisen gick till angrepp, kommenterade Amer innan rättegången började.
Under protesten blev både Amer och Hugo misshandlade av polisen. Framförallt Hugo skadades, något som läkarjournaler bevisar. Han fick blåmärken och blödningar på underarmar, ben och över revbenen. Polisen ryckte honom så kraftigt i öronen att de började blöda och han blev även riven under ingripandet som skedde utan att man först försökt lyfta undan honom från den armkrokskedja aktivisterna bildat i protest mot att polisen velat skingra dem.


Trots att åklagaren Viktoria Thörnqvist försökte avbryta Amer när han skulle förklara varför de protesterade utanför förvaret, med motiveringen att ”det inte ska bli politik av rättegången” så lyckades han förklara säkerhetsläget i Irak dit flyktingarna skulle utvisas.
– Iraks olika regioner är osäkra för minoriteter, förtill exempel kristna eller politiskt aktiva flyktingar. Även homosexuella förföljs av beväpnade regimstyrkor. När polisen ville avbryta oss så gick allt lugnt till, vi informerade förbipasserande och talade med anhöriga till några av de som skulle utvisas. De fick inte träffa sin familj trots att det bara var timmar kvar tills de skulle flygas till Bagdad.


– Ingripandet gick blixtsnabbt. Amer och jag blev attackerade med batonger utan förvarning, sa Hugo.
– Jag satt inte bland de andra aktivsterna, men sprang fram för att ifrågasätta misshandeln, sa den tredje asylaktivist i sitt förhör. Innan jag hann komma fram blev jag tacklad, nedbrottad och lagd på mage med ett knä hårt tryckt i ryggen. Jag kunde knappt andas och trots att jag försökte säga detta till polisen så släppte de inte greppet.

Polisen Jesper Molander hördes som vittne för åklagarsidan. Det blev dock snabbt uppenbart att han inte kom ihåg situationen, knappt en svagt, då han inte kunde identifiera någon av asylaktivisterna. Tvärtom, den ende han pekade ut var den tredje åtalade och sa att hen suttit i armkrokskedjan och gjort våldsamt motstånd - trots att hen inte ens satt med de andra aktivisterna.

I den egna rapporten som ingick i förundersökningen skrev Molander att tre polispatruller (24 poliser) ingick i insatsen, i förhöret sade han att det var två patruller (16 poliser). Han talade i generella termer och tvingades flera gånger backa från påståenden, bland annat att aktivisterna skulle riktat slag mot polisen, när advokaterna ansatte honom med frågor.
Åtalen är inte de första som kommit till rättegång sedanstaten hårdnat i sin attityd gentemot asylaktivister. Under 2011 har repressionen ökat  i takt med attrörelsen växt. Än så länge har 15 fällande domar avhandlats, och 13 aktivister har i rättegång friats.

Polis fortsätter dock med att försöka fälla asylaktivister – i Göteborg utreds fortfarande händelser kring en blockad den 22 mars 2011, trots att man redan misslyckats med att fälla aktivister för ohörsamhetmot ordningsmakten så försöker man nu väva ihop historier om våldsamt upplopp, och även i Stockholm väntas fler åtal leda till rättegång.
Men detta har inte gett något som helst avtryck i rörelsen som fortsätter växa och skörda framgångar i form av stoppadeutvisningar och fler utfärdade uppehållstillstånd. Rättegången fortsätter på fredag den 23 mars, och vi fortsätter rapportera.


Stefan Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.