tisdag 6 mars 2012

Stoppa plundringen av Haninge Bostäder

Under gårdagens kommunfullmäktigemöte var Rättvisepartiet Socialisterna den enda oppostionen mot kommunens plundring av det kommunala bostadsbolaget Haninge Bostäder.

Mattias Bernhardsson (RS)
Mattias Bernhardsson (RS) yrkade avslag på borgarnas förslag att föra över 3,5 miljoner kr från bostadsbolaget:

- I lagen om allmännyttiga bostadsföretag regleras möjligheterna för utdelning till kommunen, för Haninge Bostäders del skulle den högst tillåtna utdelningen motsvara 300 000 kr. Det är stor skillnad mot de 5,6 miljoner som gavs i koncernbidrag 2009 och årets förslag på 3,5 miljoner kronor. Kommunstyrelseförvaltningen har i sitt förslag kallt konstaterat att det inte finns någon sanktionsmöjlighet mot kommuner som inte följer lagen. Anser den borgerliga majoriteten att det är okej att bryta mot lagen bara för att inte finns någon straffpåföljd? Vi i Rättvisepartiet Socialisterna är väl medvetna om de speciella omständigheter som ligger till grund för de stora koncernbidragen: att ett villkor i folkomröstningen när kommunen skulle köpa tillbaka lägenheterna var att det inte fick belasta kommunens ekonomi. Men kommunen har en helt annan ekonomisk situation idag med stora årliga överskott. Haninge Bostäder är ett litet kommunalt bostadsföretag med många nedgångna lägenheter i behov av upprustning. Många hyresgäster har också allt svårare att klara vardagen med de alltför höga hyreshöjningarna. Därför yrkar vi avslag - pengarna borde användas till upprustning och att hålla nere hyrorna.


Inga repliker begärdes. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade med borgarna.
- Detta visar hur stort behovet är av en rörelse från vanliga hyresgäster som kräver upprustning och ett stopp på hyreshöjningarna. I Husby har Rättvisepartiet Socialisterna m fl kämpat i flera år mot politikernas och Svenska Bostäders försök att tvinga bort låginkomsttagare från sina hem. Organisering underifrån med stormöten och protester har haft stor effekt och bromsat den sociala rensningen. Vi behöver ett motstånd också i Haninge, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Läs tidigare artiklar på RS Haninge:
Nej till tvångsförflyttning - Ja till bra hyresrätter
För stort vinstuttag av Haninge Bostäder
RS vill ha fler och billigare hyresrätter i Haninge
Vem tillhör staden? En strid mellan klassintressen i Haninge
Chockhyreshöjningar i Västerhaninge: "Vi kommer få leva på existensminimum om hyrorna går igenom"
Bostadsrättsföreningen i Nyängen dömda för röstfusk - stoppa ombildningen av hyresrätterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.