tisdag 16 september 2014

8 000 samlades mot rasism

Foto: Natalia Medina
Omkring 8 000 människor samlades på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot rasism, nazism och extremhögern dagen efter valet, som en reaktion mot att Sverigedemokraterna blev tredje största parti med preliminärt 13 procent i riksdagsvalet. Även i Malmö och Göteborg genomfördes stora antirasistiska demonstrationer dagen.
Från talarplatsen på Sergels torg skanderades ”bort med rasisterna – nu tågar vi mot riksdagen” och alla började marschera till riksdagen med plakat och talkörer. Demonstrationens budskap var tydligt: Det är i spåren av högerpolitiken som rasismen har grott. Från talarplatsen hängde banderollen ”Rasismen symptomen, kapitalismen sjukdomen”.
Protesten arrangerades genom ett Facebookevenemang av Ship to Gaza-­aktivisten och antirasisten Dror Feiler, tillsammans med den fackliga aktivisten Bilbo Göransson som höll igång demonstrationen med appeller, talkörer och saxofonspelande.
Mattias Bernhardsson (RS). Foto: Natalia Medina
Mattias Bernhardsson, nyomvald kommunfullmäktigeledamot, talade för Rättvisepartiet Socialisterna:
– De slipklädda SD-politikerna talar om att flyktingarna ska få hjälp på plats, men sen när de loggar in på sina anonyma konton så önskar de istället livet ur folk – där här är samma personer och från ett och samma parti!, dundrade Mattias Bernhardsson.

Mattias talade om hur SD:s valresultat inte är en blixt från klar himmel:
– I det korta perspektivet kunde SD gå fram i detta val genom att ta främst moderat-väljare efter att Reinfeldt mitt i valrörelsen började värva väljare åt SD, sa Mattias och återgav talet om att folket skulle ”öppna sin hjärtan” för flyktingar på bekostnad av välfärd och sjukvård.

– Det slängdes med överdrivna siffror om hur flyktingmottagandet skulle kosta 12 miljarder, men varken media eller partier ville tala om hur borgarna och SD gav 16 miljarder till de fyra storbankerna och storföretagen, konstaterade Mattias.

– I det längre perspektivet har Sverige polariserats och dragits isär av de snabbast växande klassklyftorna av alla OECD-länder, det finns en enorm frustration över att facken och Socialdemokratin inte har tagit strid mot nedmonteringen av välfärden, eller mot osäkrandet av arbetsmarknaden. Det finns ett förakt, inte bara mot det politiska etablissemanget, utan även mot arbetarrörelsens organisationer som svikit och krökt rygg för attackerna. Och tror man inte längre att det går att stoppa plundringen av välfärden eller att kämpa fram kollektivavtal och lika villkor åt alla – då underlättar det att istället säga att det är invandring och flyktingmottagandet som måste stoppas, sa Mattias och konstaterade att "klassförräderiets pris har varit stort".

Ingen regeringsbildning i världen kan stoppa SD, menade Mattias. Att bilda ett borgerligt minoritetsstyre med stöd av SD vore katastrof för välfärd, arbetsrätt och flyktingar. Men ett blocköverskridande samarbete för att utestänga SD kommer enbart förstärka nidbilden av SD som ett alternativ mot etablissemanget och även en sådan regering kommer att använda SD som ursäkt för att fortsätta attackera välfärd och villkor.

– SD kan bara bekämpas genom rörelser underifrån. Vi ska inte bara ropa ”inga rasister på våra gator”. Vi måste ta asylkampen, ta kampen mot nedskärningarna och skolnedläggningarna, vi måste ta kampen för kollektivavtal och trygga jobb åt alla. Och vi måste formulera alternativet, ett antikapitalistiskt och socialistiskt alternativ som en väg ut ur krisen, avslutade Mattias.
Sanna Tefke. Foto: Natalia Medina
– Vi måste våga ta diskussionerna med SD:s väljare, inte i riksdagen, utan med vänner, grannar och kollegor, på gator och torg och i fikarummen. Vi ska berätta att deras ekonomiska politik inte håller, men även att det inte spelar någon roll vad det kostar, att människoliv inte ska värderas i pengar och att ingen människa är illegal. Att skattepengar investerade i människor aldrig är slösade, men att skattepengar i riskkapitalisters fickor alltid är det, sa Sanna Tefke, som talade i egenskap av vårdbiträde.

– Vi behöver en landsomfattande ungdomsrörelse, främst på skolor, mot rasismen och högerpolitiken som rasismen gror ur, sa Enzo Costa, som talade för den breda elev- och studentorganisationen Studenter mot rasism.

På lördag är det en ny demonstration på Sergels torg klockan 13.00. Ta med kollegor, grannar, familj och klasskamrater!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.