söndag 7 september 2014

Kandidat # 2: Lina Rigney Thörnblom

Fram tills valet presenteras ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidater i valet till Haninge kommunfullmäktige (Läs den fullständiga listan över kandidater här). Idag skriver vi om RS andranamn Lina Rigney Thörnblom:

Lina är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna sedan 2006 och andranamn i kommunvalet. Hon bor i Brandbergen, har tre barn och är känd för sitt engagemang för bra och likvärdig skola samt för asyl.

Kampen för Laziz
Lina och elever organiserade kampen för 18-årige Laziz Shari­fovs rätt att stanna i Sverige som nu slutat i seger. Tillsammans med Laziz klasskamrater i Haninge organiserades ockupationer av Migrationsverkets lokaler med rikstäckande media. I maj i år kunde Laziz äntligen komma hem igen efter kampanjens envisa arbete med att ordna arbetstillstånd som idrottare (läs mer här).
Lina Rigney Thörnblom och elever möter upp Laziz på Arlanda
Skollunchavgifterna stoppades
Lina var en av organisatörerna i kampanjen som stoppade skollunchavgifterna på gymnasiet 2004-2005 och har sedan dess gång på gång kämpat för allas rätt till en bra och likvärdig skola (Läs mer här). Hon dokumenterade omfattande vattenskador, dålig luft och asbest på Fredriks yrkesgymnasium tillsammans med elever. Borgarna viftade först bort RS krav på helrenovering eller att bygga nytt men har sedan vaknat. Idag byggs ett nytt yrkesgymnasium i Haninge.


– RS kämpar för fler och utbildade lärare för att skapa en skola med mindre klasser, mer arbetsro, mer tid för individuell hjälp till varje elev och läxhjälp på skoltid. Sätt stopp för friskoleeländet! Borgarna i Haninge ger hela 3000 kronor extra per elev och år till nyetablerade friskolor – pengar som tas från kommunens  skolor. Skolan ska inte ägas av kapitalister som drar ner på personal, stödundervisning, lokaler och utemiljö eller går i konkurs, säger Lina.

Rädda Brandbergsskolan
En av Linas huvudfrågor nu är att försöka samla elever, föräldrar och lärare för att rädda Brandbergensskolan (Läs mer här). Lina och Rättvisepartiet Socialisterna protesterade mot sammanslagningen av Klockarbergsskolan och Brandbergsskolan, som har fått ödesdigra effekter. Föräldrar vittnar om trängsel, att deras barn inte får hjälp, om stök och slagsmål. 2004/05 gick det 981 elever i de båda skolorna, idag bara hälften

– Det finns en skrämmande liknelse med Jordbromalmsskolan. Politikerna lät skolan gå på svältkur och nonchalerade behoven under flera år – sen använde de missnöjet över konsekvenserna och elevtappet som ursäkt för att lägga ned skolan, berättar Lina.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för kraftig satsning på ökad lärartäthet i hela Haninge, fler planeringstimmar, läxhjälp på skoltid och mindre klasser – max 10 elever per heltids­tjänst, max 20 elever i normalklass med möjlighet att ha två lärare i klassrummet vid behov. Anställ 160 fler behöriga lärare och specialpedagoger till grundskolan, 70 fler till gymnasiet och 10 till Centrum Vux och SFI.

– Det finns politiker som sover under möten med kommunfullmäktige. Vi vill fylla fler platser med kämpande socialister - politiker på en vanlig arbetarlön som tar kamp för elever, föräldrar och anställda samt aldrig ger sig, säger Lina Rigney Thörnblom.

Nyinvald i kommunfullmäktige 2006
Ockupation av Migrationsverket 2013 för Laziz rätt att stanna
Läs mer:
RS unika budget förslag utmanar de etablerade partierna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.