tisdag 9 september 2014

Kandidat # 4: Ruben Derkert

Fram tills valet presenteras ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidater i valet till Haninge kommunfullmäktige (Läs den fullständiga listan över kandidater här). Idag skriver vi om RS fjärdenamn Ruben Derkert: 

Nej till bemanning – Trygga jobb åt alla
– Antalet bemanningsanställda har ökat hejdlöst i Sverige. Samtidigt försvinner de trygga jobben. Inhyrda pressas att börja jobba innan de andra, exempelvis att hoppa över lunchen. Och arbetsskadorna ökar när tempot skruvas upp. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för ett totalstopp för bemanningsföretagen – att alla anställda ska ha trygga anställningar på företaget de jobbar på, säger Ruben Derkert, som själv är bemanningsanställd lagerarbetare.

– Alla arbetare har rätt till reglerade arbetstider och trygga anställningar där arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar. Det behövs facklig kamp för att vända trenden, vi måste vara beredda att ta strid och även kräva av fackledningen att ta strid för alla arbetare oavsett anställningsvillkor. Detta är också en viktig antirasistisk fråga, menar Ruben, som också kämpat mot rasism i flera kampanjer.

I Haninge kräver Rättvisepartiet Socialisterna att kommunen slutar ta in bemanningsföretag i kommunal verksamhet och även ställer krav på de privata arbetsgivarna. När lagerarbetarna på Lagena strejkade 2009 mot att företaget sparkade arbetare och tog in bemanning istället, deltog Rättvisepartiet Socialisterna i solidaritetskampanjen och krävde att Haninge skulle agera.

– Kommunen bygger företagsparker åt företagen, fixar VA och annan infrastruktur. Självklart måste det ställas krav på att alla har trygga anställningar, säger Ruben.

Rädda Kulturparken i Handen
Ruben är inte bara lagerarbetare, även skådespelare inom teater. Han var en av initiativtagarna till nätverket Rädda Haninge kulturpark.
Haninge kulturpark är en återstående grön kil av levande kulturliv och kulturhistoriska byggnader som gamla Folkets Hus, där Roj-teatern idag har föreställningar (Läs en tidigare artikel om Kulturparkens värde av Ruben här). Alla partier utom Rättvisepartiet Socialisterna röstade för en utredning om att dra en bilväg igenom området. Rättvisepartiet Socialisterna fick igenom att en debatt om Kulturparkens framtid hölls i kommunfullmäktige (läs mer här).
T.v: Sommarkonsert vid Gula villan i Folkparken. T.h: Gamla Folkets hus
Nätverket – som består en lång rad föreningar – samlade 200 till demonstration och har pressat de andra partierna att i olika grad uttala stöd för att bevara kulturparken, även om vissa fortsätter hävda att området kan bevaras även om en väg dras igenom området.

– Det handlar inte bara om att bevara, utan att utveckla kulturlivet i området. Kommunens roll är att se till att Kulturparken har ett ordentligt lagligt skydd, att det är kulturföreningslivet som har nyttjanderätt och att medel avsätts för utveckling av kulturen. Innehållet i kulturen ska däremot inte styras av kommunen, utan av föreningarna, menar Ruben.

Stoppa rivningen av Jordbro Kultur- och föreningshus
Rättvisepartiet Socialisterna har krävt i ett öppet brev att planerna på att riva Jordbro Kultur- och föreningshus nuvarande lokaler stoppas och att föreningarnas egna förslag släpps fram.
Ruben kräver bevarande av jordbro Kultur- och föreningshus i debatt
mot borgarna. Läs om debatten här
– Planprocessen var odemokratisk samrådet var bara 2,5 veckor långt istället för 6 veckor och kommunen körde helt enkelt över jordbroborna i vilken annan stadsdel hade kommunen gjort något sådant?

Nu har ett förslag från föreningsaktiva tagits in i planprogrammet: att hela skolbyggnaden bevaras (utöver att ett centrumståk dras igenom norrut från centrumet).

– Detta skulle innebära att Kulturverksamheten skulle få dubbelt så stora lokaler än idag. Det är detta förslag som vi i Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter att argumentera och ta strid för, säger Ruben Derkert.
Ruben Derkert utklädd till Wallenberg under protest mot den planerade
skövlingen av Aspö i Haninge skärgård. Läs mer här
Ruben Derkert med aktivister i Asylrörelsen Stockholm. Ruben har
deltagit i flera flygplatsaktioner för att stoppa utvisningar av
politiska flyktingar, varav flera har lyckats.
Nätverket Rädda Haninge Kulturpark demonstrerar utanför
kommunfullmäktige. I nätverket ingår RoJ-teatern, 
Ormteatern, Rättvisepartiet Socialisterna, Bostadsrättsföreningarna Haninge Park 1-7,
Kulturföreningen Levande Zon, föreningen Mukavemet,
Jordbro Världsorkester, Förbundet Allt åt Alla, Jordbro Stadsteater m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.