söndag 21 september 2014

Rasister hetsar till våld mot romer

Mordbrand mot tältläger  Polisen ignorerar våldet

Av Louise Strömbäck

De romska tiggarna blir utsatta för mer och mer våld och trakasserier i hela landet. Nu har det kommit fram att rasister på forumet Flashback hetsar till våld mot romska läger.  Flera läger i Stockholm har bränts ner, bland annat lägret i Högdalen i Stockholm den 31 augusti. Det var morgonen efter att nazistiska Svenskarnas Parti marscherat i Stockholm. En 41-årig tvåbarnsfar har nu dött av skadorna från branden.

Bilar har vandaliserats, tält har skurits sönder och stenar har kastats in i lägren. Många har misshandlats, men polisen har ignorerat attackerna. Efter branden i Högdalen tog det hela sju timmar innan polisen spärrade av platsen. Trots att branden uppkom på fyra olika platser samtidigt rubriceras den som allmänfarlig vårdslöshet, vilket betyder att de boende i lägret själva anses ligga bakom branden.

Enligt Sveriges Radios program Verkligheten kartläggs migrant­läger med bilder, videor och kartor på Flashback, med uppmaningar om att bland annat bränna ner dem. Men polisen menar fortfarande att branden var en olycka. När de kom till platsen förhörde de först ingen, och de hade inte med sig någon tolk. Det var inte förrän efter påtryckningar från bland annat organisationen Hem, som hjälper hemlösa EU-migranter, som polisen förhörde fem personer.

Romer har redan sedan tidigare känt sig hotade och varit rädda, och nu är det mycket värre. Många är oroliga över att det ska bli fler bränder. Den politiska situationen i Sverige gör det värre för tiggarna. Sverigedemokraternas ökade stöd är en faktor till förtrycket, men även andra politiker har gjort rasistiska uttalanden.

Lennart Holmlund, Socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå, skrev i april att tiggarna kör Mercedes och BMW samt snattar oxfilé. Mitt under den brinnande valrörelsen krävde den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson tiggeriförbud i en helsida på DN Debatt.

Högerpolitiker och rasister i Sveriges ledning vill gärna se invandrare som syndabockar för de ekonomiska och sociala problem som deras politik har skapat. Den ökade rasismen är ett direkt resultat av högerpolitikens nedrustning av välfärden, vilket också har försämrat romernas situation i hela Europa. Det är den kapitalistiska krisen, med ökad arbetslöshet och fattigdom, som tvingar romerna ut på gatorna vilket har lett till att väldigt många östeuropeiska romer har sökt sig till Sverige.

Förtrycket mot romerna tar sig även uttryck i form av bland annat massutvisningar, vilket har skett i Frankrike och Italien, samt svenska polisens illegala registrering av romer vilket kom fram förra året.

Romerna har alltid varit en av världens mest utsatta grupper, och situationen förvärras fortare för dem än för de flesta då de redan befinner sig i en svår situation. Den rasism som splittrar de fattiga i samhället lär oss att sparka neråt, när vi i själva verket behöver ena oss i en gemensam kamp mot den högerpolitik som är den verkliga fienden. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.