tisdag 16 september 2014

Färgstark valkampanj i Haninge


Det är valdag på Jordbro torg i Haninge kommun. Vägen Ut spelar musik. Spelbutiken har gratis kaffe – för alla som röstar på Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Den lokala puben har RS-flygblad strategiskt upplagda i entrén. Mattias Bernhardsson, RS kommunfullmäktigeledamot, står och delar ut valsedlar vid vallokalen och är mycket glad över responsen. Fler och fler sympatisörer väljer att inte bara rösta utan att stanna kvar och hjälpa honom.

Valkampanjen i Haninge växte under de sex veckorna, från en ganska seg sommarlättja i början av augusti via höjdpunkten med demonstrationen mot Sverigedemokraternas Björn Söder den 11 september till ett riktigt högt spurttempo ända över mållinjen. Över 60 personer hjälpte till under valdagen.
En valkampanj måste kombinera det enträgna och uthålliga arbetet med att prata med person efter person, på torget och i dörrarna, sätta upp plakat efter plakat och dela ut flygblad efter flygblad – med sprakande evenemang. Fast de många diskussionerna är viktigast. I Haninge lyckades vi knacka på alla dörrar vi planerade, vilket innebar alla i hela Jordbro.
I Västerhaninge nådde vi ut till Ribbyberg, Åbylund och stora delar av Åby och i Brandbergen till alla hyresrätter. Det var svårare med Handen på grund av kodlåsen den här gången, även om en hel del knackades där också.

Det gick så bra att sälja valmanifest att vi fick beställa fler mitt i kampanjen. Vi sålde totalt 2 055 valmanifest, vars innehåll med sina 20 sidor överträffade alla andra partiers i både bredd och djup. För att kunna ha en så bra dialog med våra väljare som möjligt frågar vi om de som är säkra att rösta på oss vill skriva upp sina telefonnummer. 756 personer gjorde detta under valkampanjen.
Eftersom vi har talat med betydligt fler, säkert över 10 000 personer, är det betryggande att veta att vi har haft en riktig massdialog. Man ska veta att detta är väldigt viktigt för ett litet parti då det är en kamp att göra sig ett namn i folks medvetande.
Då RS inte får något utrymme i TV och mainstreammedia krävs det mycket diskussion för att förklara att vi inte är något av de stora partierna.

Att komma ut med ett socialistiskt budskap till så många som möjligt är det viktigaste i Rättvisepartiets Socialisternas valkampanj. Vi vet att samhället inte kommer att förändras genom passiv röstning, utan genom att massorna själva blir aktiva. Ännu är vi inte där och självklart är röstningen på ett sådant budskap ett viktigt steg på vägen. Rösterna på RS är därmed mycket mer medvetna än andras röster.
Att vi fick 1 308 röster i Haninge (Sluträkning: 1 345 röster) och får behålla de två mandaten är i linje med vad vi hade hoppats på och ett riktigt förnöjsamt resultat. Vi minskade något jämfört med 2010.
I våra kärnområden – Nordöstra Brandbergen och i hela södra Jordbro – stärktes RS, i Jordbro från 279 röster till 310. Detta visade den välbesökta valupptakten i Jordbro den 13 augusti.

Det fanns faktorer som gjorde valkampanjen till en extra utmaning: fokuseringen på riksdagsvalet och viljan till maktskifte även i Haninge, det ökade antalet röstberättigade och befolkningomsättningen i kommunen, SD:s starka uppgång samt att vi som valkampanjade var något färre än 2010. Det allra viktigaste var att vi fick 10 nya medlemmar under valkampanjen och har ännu fler som vill gå med.
Drygt 200 demonstranter mötte Sverigedemokraterna och deras partisekreterare Björn Söder, som med jättehög musik, ett extremt stort polisuppbåd och kanske maximalt fem sympatisörer vräkte ut sig på Poseidons torg den 11 september.
Utöver denna höjdpunkt demonstrerade Rättvisepartiet Socialisterna även några dagar tidigare utanför kommunhuset under parollen Rädda Brandbergsskolan. Skolan har misshandlats av kommunledningen under många år, bland annat genom krav på nedskärningar, ihopslagning med lågstadium och byte av tio rektorer vilket har lett till ett halverat elevantal. RS krav var en massiv satsning på skolan, en satsning som måste få kosta pengar. Men alliansen vägrade att svara annat än i svävande ordalag under politikerdebatten inne i kommunhuset.

Det var svårt för RS att besöka så många arbetsplatser under valkampanjen då kommunen – som faktiskt ska styras av politiken – stänger arbetsplatserna för besök. Men Mattias Bernhardsson var på ett av de privatiserade hemtjänstbolagen där det uttrycktes stort stöd till vår del av insatsen som ledde till att de nu har kollektivavtal.
Även kampanjen för trygga jobb fick starkt stöd i Jordbro industriområde. Bland ungdomar var det kampen mot SD samt RS tidigare insats i kampanjen för att få Laziz att stanna som fick mest stöd.
Nu har Sverigedemokraterna fått sex mandat i Haninge och framöver väntar mer kamp mot rasismen. Givet är också fortsatta insatser för Brandbergsskolan och för en upprustning av Jordbro. RS står till förfogande för alla som vill ta kampen! ■

Elin Gauffin

Rättvisepartiet Socialisternas starkaste valdistrikt i Haninge
• Jordbro Västra: 13,7 procent (2:a största parti av de 9 som valdes in i kommunfullmäktige)
• Jordbro Nordöstra: 12,0 procent (2:a största parti - delad plats)
• Jordbro Sydväst: 10,8 procent (3:e största parti)
• Brandbergen Nordöstra: 8,6 procent (5:e största parti)
• Jordbro Sydöstra: 8,0 procent (5:e största parti)
• Brandbergen Norra: 7,2 procent (6:e största parti)
• Söderbymalm: 5,9 procent (6:e största parti)
• Brandbergen Västra: 4,9 procent (6:e största parti)
• Åbylund: 4,7 procent (6:e största parti)

• Vallaområdet Östra: 4,2 procent (7:e största parti)

Lite bilder från RS valkampanj:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.