fredag 12 september 2014

Missnöjet jäser mot Akelius chockhyror

Lina Rigney Thörnblom (RS)
”Nog nu. Dra tillbaka chockhyreshöjningarna”, lyder rubriken på ett av de flygblad som Rättvisepartiet Socialisterna sprider under sin valkampanj i Haningeorterna Brandbergen och Västerhaninge. Och gensvaret är starkt från många av hyresgästerna i Brandbergens helt dominerande fastighetsägare, Akelius Fastigheter.

En av dem är 47-årige Mikael Nilzon, som i mars flyttade in i en trerumslägenhet på 80 kvadratmeter, vars badrum och kök med mera har renoverats efter att den senaste hyresgästen flyttat ut. Men 9 614 kronor i månaden tycker han är på tok för mycket för den lägenhet han flyttat in i sedan han sålt huset i Trollbäcken.

– Det är inte långt ifrån vad jag skulle få betala för en ny lägenhet i Hammarbyhamnen, menar Mikael Nilzon.

Även om ny diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare ingår, tillsammans med ny frys och kyl, anser Mikael att den lägenhet han fått är mycket långt ifrån den nyproduktionsstandard för en bostadsrätt, som fastighetskungen Roger Akelius lovar enligt sitt omtalade First Class-koncept.

– Väggar är så dåligt målade att det måste göras om, listerna så fula att köket måste göras om och ledningarna så illa och fult dragna att en kompis som är elektriker sagt ifrån att så här gör man inte. Kontakter rasar ut och hänger bara. Och så har det nya parkettgolvet i hallen spruckit.

– Det beror antagligen på att det har legat ute under vintern och sedan spruckit när träet har torkat, tror Mikael Nilzon.

Lina Rigney Thörnblom, en av RS två fullmäktigeledamöter i Haninge kommun, bor tillsammans med sin man och tre barn i en av Akelius fyrarummare på 98 kvadratmeter.
Den månadshyra på 11 366 kronor som de betalar för sin nyrenoverade lägenhet i Brandbergen långt från centrala Stockholm är mindre än 2 000 kronor billigare än en nyproducerad fyrarummare på 104 kvadrat i Stockholmshem strax intill Liljeholmskajen mitt i Stockholm.
Även Lina har en lång lista av klagomål om allt från dörr och lister som ramlat av till ytterdörr som är svår att stänga.
– Och färgen lossnar då huset rör sig och silikonet i skarvarna spricker, säger hon.

Enligt en enkät av Hyresgästföreningen säger 99 procent av hyresgästerna att lägenheterna inte är klara efter renoveringarna, medan 75 procent säger sig ha problem med ventilationen.
Att som Akelius renovera vid ut- och inflytning kallas i branschen för ”mjuk renovering”. När det av Stockholms stad ägda Svenska Bostäder idag genomför en betydligt mer omfattande renovering av sina hus och lägenheter i Husby i nordvästra Stockholm, med minst nio månaders evakuering av hyresgästerna, än det Akelius kallar First Class höjs hyran för en trea på 82 kvadrat till 6 800 kronor.

Det är en höjning med dryga tusenlappen som verkligen svider för många i miljonprogrammets hus. Men det görs ändå, efter en storm av protester i Husby mot den ursprungliga idén att renovera till nyproduktionspriser, till en nivå som ligger nästan 3 000 kronor under Akelius nivå för en renoverad trea i Brandbergen (om än utan tvätt- och diskmaskiner).
Akelius Fastigheter är det största privata fastighetsbolaget i Sverige, med 43 000 hyresrätter och ett marknadsvärde på 47,3 miljarder kronor. Huvudägare är ironiskt nog en stiftelse för välgörenhet, Akelius Foundation, skapad av den före detta skattesmitarspecialisten Roger Akelius, som några år efter uppköpet av fastighetsbolaget Mandamus 2003 ansågs vara en av Sveriges förmögnaste män. Bolaget äger även hyresrätter i Tyskland, England och Kanada.

Men välgörenhet är verkligen inte det Akelius bedriver gentemot sina hyresgäster.
– Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker och driver inga hjälpprojekt i Sverige, förklarade grundaren Roger Akelius via e-post från sin bostad på Bahamas till Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra, när han redan för två och ett halvt år sedan bemötte en storm av kritik från hela landet mot sina planerade hyreshöjningar i miljonprogramshus.

Rättvisepartiet Socialisterna anser inte att privata ockervärdar som Akelius Fastigheter ska tillåtas äga hyreshus. Liksom tidigare i Husby kommer RS att söka gemensam sak med boende och Hyresgästföreningen för att miljonprogrammet ska kunna renoveras utan att det blir en gigantisk fattigdomsfälla.
Endast på en punkt är vi överens med Akelius, nämligen om det orimliga i att såväl nybyggda som befintliga flerfamiljshus beskattas med i genomsnitt 2 000 kronor mer per månad per 100 kvadratmeter än bostadsrätter och villor. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.