onsdag 3 september 2014

Kandidat # 1: Mattias Bernhardsson

Fram tills valet presenteras ett urval av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidater i valet till Haninge kommunfullmäktige (Läs den fullständiga listan över kandidater här). Idag skriver vi om RS förstanamn Mattias Bernhardsson
- - - - - - - - - - - - - -
Uppdatering: RS fick två mandat: Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom är återinvalda! Nu är personrösterna räknade: Mattias Bernhardsson blev den 5:e mest kryssade av över 206 kandidater från 11 partier. I södra valkretsen är Mattias den 3:e mest kryssade kandidaten. Bara en Moderat och en Socialdemokrat samlade fler personröster.
- - - - - - - - - - - - - -

Mattias Bernhardsson
Snabbfakta
2006 kom Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson (RS) 2:a i omröstningen ”Årets Stockholmare” efter att de under en förberedd patrull gripit en misstänkt våldtäktsman i Jordbro. Därefter krävde de bättre belysning och trygghetsåtgärder i lokaltidningen, startade namninsamling och reste kraven i kommunfullmäktige.
2007 lyckades Mattias och anställda pressa kommunen att köpa in taklyftar för att minska tunga lyft i äldreomsorgen.
2009 mottog Mattias stipendiepris av ”Stiftelsen Hela Sverige: Artister mot nazister” för sin kamp mot nazismen och för att han inte låter sig tystas. Tidigare under året utsattes Mattias för ett mordförsök av nazister.
2011 tog Mattias initiativ till att bilda Asylrörelsen Stockholm med andra asylaktivister och har sedan dess stoppat flera utvisningar av politiska flyktingar tillsammans med passagerare på Arlanda.
2011-2012 genomförde Mattias som ombud åt anhöriga en oberoende utredning av polisen efter att en ung man hittats död i polisens arrestlokal i Handen. Nära 100 deltog på publiceringen av utredningen, 200 demonstrerade med Rättvisepartiet Socialisterna utanför polisstationen med krav på säkra arrestlokaler och kompetenta jourläkare. Mattias JO-anmälde polisen. Trots avslag blev det en en delseger: Det privata vårdbolaget fick inte fortsätta bedriva arrestsjukvård.
2014 tog Mattias initiativ till 'Kampanj för trygga jobb i Haninge', en facklig kampanj med lagerarbetare, lastbilschaufförer, taxichaufförer, vårdbiträden och andra. Det främsta kravet är att kollektivavtal ska vara ett krav i alla kommunens upphandlingar.

Vald på meriter, inte löften
Mattias Bernhardsson valdes tillsammans med Lina Rigney Thörnblom in i Haninge kommunfullmäktige 2006 för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och återvaldes 2010 med stärkt röststöd. De valdes inte på löften, utan meriter, främst kampen som stoppade skollunchavgifterna på gymnasiet 2005/2006 (Läs mer om kampen här).
Under 8 år i kommunfullmäktige har Rättvisepartiet Socialisterna gjort sig kända som den aktiva oppositionen – som tar ut de politiska frågorna (och de för personalen undanhållna planerna) till arbetsplatserna och tar kampen in i kommunfullmäktige.

Envis strid för bättre mat i äldreomsorgen och mer tid för de äldre
En röd tråd är att aldrig ge sig, aldrig anpassa sig utan att fortsätta stå upp för vårt program och våra krav. I slutändan lönar det sig berättar Mattias Bernhardsson:
– Jag har år efter år tagit upp problemen med undernäring bland äldre i äldreomsorgen och argumenterat för bättre mat. När många äldre fick 'flygplansmat' under tidigare mandatperioden (läs mer här) var det vi som drev och lade motion om att maten istället måste tillagas på varje boende i egna kök, så att matkvaliteten kan höjas och lukten av mat på avdelningarna höja aptiten. Idag lagas allt utom kött och fisk (som kommer från centralkök) på boendena. Och nu har även andra politiker börjat tala om att även kött och fisk borde tillagas lokalt. Utan tvekan har de förstått att våra krav har ett starkt stöd bland anställda, äldre och anhöriga. (läs om RS senaste förslag här)
Mattias i debatt i kommunfullmäktige
– Jag har besökt alla kommunala arbetsplatser i äldreomsorgen – det är deras verklighet som vi för fram i talarstolen, säger Mattias som gång på gång fortsätter att driva på för bättre bemanning och mer tid för de äldre i äldreomsorg och hemtjänst (Läs om Mattias arbetsplatsbesök här).

– Vi nöjer oss inte med att hålla tal och rösta i kommunfullmäktige – vi försöker alltid bygga rörelser vilket är det som kan leda till verklig förändring, förklarar Mattias.

Strider för trygga jobb och kollektivavtal
Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal på industri- och lagerarbetsplatser har varit Mattias största arbetsfält i år (Läs mer här).
Efter samtal med flera fackliga aktivister, om situationen för bemanningsanställda och lönedumpade papperslösa arbetare utan skydd, tog Mattias Bernhardsson initiativ till kontaktsidan facebook.com/trygga.jobb.kontakt: ”Kontakt med arbetare som jobbar till dumpade löner eller villkor i Haninge”. Detta har underlättat för Mattias och Rättvisepartiet Socialisterna att under våren träffa allt från lastbilschaufförer, taxichaufförer, byggnadsarbetare, lagerarbetare och väktare vars berättelser har varit en viktig grund för partiets kampanj för trygga jobb och kollektivavtal. Med kontakter inom Transport, Handels, Seko, Kommunal och andra fack samt inom Asylrörelsen finns det också möjlighet att göra något åt problemen.
Mattias träffar byggnadsarbetare om villkor
Mattias har deltagit i flera solidaritetskampanjer för arbetare i konflikt:
- för de pakistanska sjömännen på Baltic Star 1999, där outbetalda löner/semestrar för fyra miljoner vanns tillbaka och lönerna höjdes med upp till 75 procent.
- samt återigen för sjömännen på nya bolaget Biger Jarl, tillsammans med SAC, där uppehållstillstånd vanns.
- för sopgubbarna i Stockholm, som flera gånger lyckats stoppa lönesänkningar.
- för lagerarbetarna på Lagena i Jordbro under strejken 2009.

– En livsmedelsarbetare får hjärtinfarkt när han kör truck på en fabrik här i Jordbro. Ingen kallar på ambulans, mannen bärs istället iväg och läggs i en privatbil som kör till akutmottagningen på Södersjukhuset. Mannen är då död, hade ambulans istället tillkallats hade livräddningen kunnat påbörjas på en gång. Det förnekas att mannen arbetar på fabriken. Han var papperslös, oorganiserad, rättslös, oförsäkrad och behandlades som om han hade hittats överkörd på en väg, berättade Mattias på Rättvisepartiet Socialisternas fackliga möte som hölls i Haninge i våras.

På det mötet togs initiativet till ’Kampanj för trygga jobb i Haninge’ som samlade till demonstration utanför kommunfullmäktige i maj med krav på kollektivavtal i alla offentliga upphandlingar, meddelarfrihet, rätt till heltid m m. Kraven återstår, men en delseger är att kollektivavtal införts som krav i privat hemtjänst efter insatser av bland annat anställda, facket och RS-kollegan Sanna Tefke som är ersättare i kommunfullmäktige.
Demonstration för kollektivavtal utanför kommunfullmäktige
– Situationen för många lastbilschaufförer är på gränsen till slavliknande; 95 procent av de utländska chaufförerna tillbringar sin viloperiod och helgerna i lastbilen och arbetstiden ligger i genomsnitt på nästan 12 timmar per dag. 80 procent av chaufförerna uppger att trötthet är ett problem, men att de inte vågar säga det till arbetsgivaren, berättar Mattias.

När Haninge kommunfullmäktige klubbade igenom byggnadsprojektet Haningeterrassen var det Mattias och Rättvisepartiet Socialisterna som grävde fram att kommunen skulle ge kontraktet till ett fastighetsbolag med två anställda (Läs om debatten här). Det var uppenbart att de skulle ta en stor mängd underleverantörer som inte har kollektivavtal och som nonchalerar byggnadsarbetarnas säkerhet. Mattias krävde att kommunen skulle föra in ett krav på huvudentreprenörsansvar i avtalet (det krav som Byggnads strejkvarslade för strax efter). Socialdemokraterna ville inte veta av krav på säkerhet utan firade borgarnas förslag med tårta istället. Vänsterpartiet stödde inte heller Rättvisepartiet Socialisternas förslag.

– Vänsterpartiets tal om att ”vi måste förutsätta att lagen följs” är nonsens. Byggettan och sektion 02 tog ett flertal byggbolag på bar gärning i Jordbro där de anställda inte hade hängavtal och de gjorde omfattande omläggningar av yttertak till största delen utan den skyddsutrustning som ska finnas enligt lag. Det stora antalet byggnadsarbetare som saknar kollektivavtal (uppskattningsvis 100 000 i landet) och den stora mängden underleverantörer på byggarbetsplatserna innebär livsfara i kombination av nedskärningarna på arbetsmiljöverket och inspektioner av byggen. Byggnadsarbetare som faller, krossas av stenblock, kläms av borriggar och hamnar under lyftar har ökat. 44 dödade byggnadsarbetare på fem år, men då har inte ens de utländska byggnadsarbetare som dör på byggena räknats i statistiken, berättar Mattias.

Kampen för trygga jobb och en antirasistisk kamp förklarar Mattias:
– Arbetare har olika villkor men samma intressen. Rasismen är ett hinder för att försvara jobben och villkoren då den splittrar när det är gemensam kamp som behövs.
Mattias Bernhardsson talar om kampen för svenska kollektivavtal åt alla,
på Svenska Transportarbetareförbundet
s demonstration i maj.
 
Försvarar strandskydd, miljö och allas rätt till fritid
Rättvisepartiet Socialisterna tar inte bara strid för rätten till arbete och en lön att leva på – också fritiden, klimatet och naturen. Flera av partiets klimatförslag har efter flera års argumenterande  antagits som mål i borgarnas egna förslag, exempelvis att varutransporter ska samordnas (Läs mer här). En av Mattias många hjärtefrågor är miljön och skärgården som täcker 80 procent av Haninges yta (Läs mer här).

– Borgarna har delat ut bygglov till de rika som om det vore godis. Vi måste kämpa för att bevara våra orörda stränder och naturområden, våga säga nej till de som vill dra upp lyxvillor och privata staket ända ned till stranden. Skärgården och naturen är till för alla som vill bada, fiska, paddla, plocka bär och svamp, säger Mattias.

Mattias har ställt ledande politiker mot väggen när de struntat i strandskyddet, exempelvis på Ornö – en skandalaffär där Stadsbyggnadsnämndens ordförande misstänks vara jävig – och på Aspö där kommunen struntade i miljölagstiftningen. På Aspö körde kommunen över de boende när de lät mångmiljardären Wallenberg få lov att slå upp 23 hus varav 15 på orörd strand – ett enormt övergrepp på öns natur medan öborna själva fått avslag för att bygga en enkel bastu. Miljöpartiet, som styr med borgarna, röstade för bygglovet.
När det kulturhistoriska arvet på Ålandsskär i Huvudskär hotades av privatisering krävde Mattias Bernhardsson skydd, bland annat på möte med 100 skärgårdsbor i debatt mot Socialdemokraterna och borgerliga partier. Privatiseringsförespråkarna fick ge med sig under tryck. Idag är ön skyddad i reservat och husen räddade genom Skärgårdsstiftelsen.

Rättvisepartiet Socialisterna har också rest krav på ökad tillgänglighet till meningsfull fritid (Läs RS budgetförslag). 8 procent av barnen i Haninge har inte kunnat delta på en fritidsaktivitet under det senaste året för att det kostar pengar enligt Rädda Barnen.

– Klass lyser igenom när barn kommer tillbaka till skolan efter semestertider. Vissa berättar om skidresor och utlandssemestrar medan de flesta varit kvar i förorten då föräldrarna jobbar tvåskift, har extrajobb eller helt enkelt inte har semester då de springer mellan oavlönade jobb för att få försörjningsstöd. Vi har föreslagit 0-taxa för dagkolloverksamhet samt ökad möjlighet för barn i ekonomiskt utsatta hem att få åka på sommarkollo. Men viktigast är att ta strid mot själva klassamhället som skapar dessa enorma klyftor, berättar Mattias.

Har du något vallöfte?
– Vårt enda vallöfte är att fortsätta kämpa. Vi kommer organisera motståndet mot nedskärningarna oavsett om det är Moderaterna eller Socialdemokraterna som vinner valet. Vi kommer fortsätta ta strid för trygghetsåtgärder och upprustning av bostäder och centrum i Jordbro där jag bor (Läs trygghetsinventeringen här). Efter segern i privat hemtjänst där anställda fick kollektivavtal är många sporrade att fortsätta kampen för att alla ska få kollektivavtal, vilket kommer så högt på vår dagordning. Jag kan nämna några hundra saker till vi vill sätta i rörelse – exempelvis för att stoppa mäns våld mot kvinnor och förtryck i hederns namn. Allt detta behöver vi hjälp med. Rösta gärna på oss, men kom också själva med i kampen, avslutar Mattias.

Mattias och Asylrörelsen på Arlanda. Läs mer här
Mattias testar mobila taklyftar på äldreboende. De kom att bytas ut mot
mobila lyftar för att få bort tunga lyft. Läs mer här
Ur Mitt i Haninge. Läs mer här


Läs mer:
RS unika budget förslag utmanar de etablerade partiernaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.