fredag 25 oktober 2019

Skamlig dimridå om 0-taxan


S-C-L-KD-styret lovade att dra tillbaka förslaget att ta bort 0-taxan för barn och ungas idrott – sen smög de in slutdatum i beslutet
Julia Engström (RS)
 – Det är riktigt lågt att kommunstyret inte vågar stå för sina beslut. Att ta bort 0-taxan, sen ljuga om det, kamouflera allt med kryptiska beslutshandlingar och hoppas att ingen kommer syna bluffen – det är riktigt folkförakt, säger Julia Engström från Rättvisepartiet Socialisterna som befann sig på Idrotts- och fritidsnämndens möte i onsdags.
I tisdags publicerade Rättvisepartiet Socialisterna en artikel om att kommunstyret tar bort 0-taxan för barn och ungas idrott i Haninge. I artikeln redovisade vi hur stor kostnadsökning detta skulle innebära för varje idrottsförening. 
Ganska snart började politiker från Socialdemokraterna och Liberalerna att hävda att Rättvisepartiet Socialisterna hade fel: Förslaget hade ”dragits tillbaka” efter ett möte med Idrotts- och fritidsnämndens arbetsutskott (AU). 
"På en direkt fråga om 0-taxan tas bort svarade nämndordföranden Göran Florén (L) ”Nej”. Men det var en lögn"
Men på nämndmötet bara en dag senare så var ärendet kvar på dagordningen. På en direkt fråga om 0-taxan tas bort svarade nämndordföranden Göran Florén (L) ”Nej”. Men det var en lögn. 

Förslaget till beslut var formulerat så att ”Idrotts- och fritidsnämnden beslutar att taxa 1a sätts, för samtliga objekt, till 0 kr 1 januari – 30 juni 2020”. De har alltså stoppat in ett slutdatum för 0-taxan. På direkta frågor om varför datumet står med så vägrade Göran Florén (L) att svara. 
"Styret sysslar med rent bedrägeri"
0-taxan tas alltså bort från och med 30 juni nästa år kan man tro. Men egentligen tas den bort redan innan beroende på när föreningarna har sina huvudsäsonger. Samma möte beslöt nämligen att dela upp barn och ungas taxekategori i ett 1a och 1b, där 1a avser taxa under idrotternas huvudsäsong och 1b föreningarnas för- och eftersäsong. Det är bara taxakategirin för huvudsäsong som ska förbli 0-taxa fram tills 30 juni medan taxekategorin för för- och eftersäsong får taxa på en gång. Styret sysslar med rent bedrägeri. 

På samma möte beslöt S-C-L-KD-styret att stänga hälften av kommunens fritidsgårdar. Det är dags för ett uppror i föreningslivet nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.