onsdag 22 september 2010

Efter valet: Kamp mot Sverigedemokraterna

Med valresultatet fick Sverigedemokraterna fribiljett till tv och tidningar. Nu intervjuas Jimmie Åkesson som om SD vore vilket parti som helst.

För alla som oroas av SD:s valresultat gäller det nu att organisera motstånd. Det i sin tur måste grundas i en analys av varför SD:s röster ökar.
Valresultaten är utan tvekan hemska. SD har fått 330 000 riksdagsröster och 20 mandat, kommer in i 11 landsting med 9,4 procent i Skåne som mest, samt ökat eller tagit sina första mandat i en lång rad kommuner. Ovanpå detta fick SD 12,8 procent i skolvalen, även om de rödgröna vann dessa val och valdeltagandet där ofta var lågt.
Men trots att SD nu fått en framskjuten plats i media och garanteras mångmiljonbelopp i statligt stöd är det fortfarande att parti med få aktiva medlemmar. När tusentals motdemonstranter samlats vid SD:s torgmöten under valkampanjen har SD själva bara samlat en handfull – från Luleå till Malmö. Med start i Göteborg stoppades rasisterna från att genomföra sina torgmöten i flera städer.

En stark antirasistisk rörelse måste byggas upp. Den behöver betona både kamp mot rasism – agera mot rasister och rasistiskt våld varje gång. Det handlar också om behovet av arbete, utbildning, vård och bostäder för alla. För att uppnå detta krävs kamp som förenar arbetare och ungdomar oavsett religion språk eller vilket land man kommer från.
SD är ett högerparti med än så länge bräcklig bas. Stora mobiliseringar kan få deras anhängare att vackla och backa. Avslöjande om vilken politik de står för – stora nedskärningar i kommunerna – visar att alla arbetare blir förlorare när SD:s stöd ökar.
Per-Åke Westerlund
Läs även Valanalys – nu behövs snabba protester mot högerpolitik och rasism

3 kommentarer:

 1. Hej
  Ni säger att partiet värnar om miljön men ni verkar absolut inte värna om våran närmiljö. Jag bor i Jordbro, alla era välskyltar är kvar med undantag av vissa som blåst bort och ligger och skräpar!!!! Andra partier har städat efter sig varför har inte ni? Mycket snack o lite verkstad. Nu blir det intressant och se om ni publicerar inlägger eller censurerar mitt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Då de andra partierna plockade ner våra plakat i hundratal under valet tänkte vi att de kunde fortsätta med det efter valet ;)
  Vi har faktiskt plockat ner de flesta. Vänligen skriv var plakat fortfarande sitter uppe så kan vi ta ner dem.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med det tomas sa! för han är så sjukt söt!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.