fredag 3 september 2010

"Vänsterpartiet i Haninge styrs inte demokratiskt"

Vänsterpartiet i Haninge tystar medlemmar • Fullmäktigeledamot talar ut

Faride Kali Jadidoleslami har varit aktiv socialist en stor del av sitt liv. För drygt 20 år sedan flydde hon till Sverige från iranska delen av Kurdistan där hon satt fängslad i fyra år och blev utsatt för tortyr på grund av sitt politiska engagemang.

Hon bor idag i Jordbro utanför Stockholm med sin dotter och har varit medlem i Vänsterpartiet i 17 år och är en av deras ledamöter i Haninge kommunfullmäktige.
Nu har Faride flyttats ner från valbar plats till nummer 15 på valsedeln.

Varför har du flyttats ner?

– Jag har vid flera tillfällen tagit upp med de ledande medlemmarna att Vänsterpartiet är för passivt. Vänsterpartiet har inte längre någon kontakt med folket. Vi är inte ute på gator och torg. Inte ens hemsidan uppdateras.

– Min kritik är inte välkommen, särskilt inte av gruppledaren Nafi Cilgin som inte är van att bli kritiserad av en kvinna. Vänsterpartiet Haninge har blivit mer av ett familjeföretag där man satsar på ett samarbete mellan familjemedlemmar istället för att vara solidarisk och rättvis med andra.

– Nu vill man skrämma de som har kritik och det gör man bland annat genom att flytta ner mig på valsedeln.

Vad är din kritik av Vänsterpartiet?

– Jag har vid flera tillfällen skrivit förslag på motioner och interpellationer som jag lagt fram till fullmäktigegruppen. Bland annat en om kvinnors inflytande i politiken, men då har vår Nafi Cilgin bara skrattat åt det och nu senast krävt att om inte jag avgår så slutar han. Idéer och förslag från medlemmar ska alltid välkomnas och diskuteras, även om man inte alltid är överens. Men istället så har det skrivits motioner tillsammans med Socialdemokraterna som inte har cirkulerats i fullmäktigegruppen. Det är varken bra för Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet. Vänsterpartiet i Haninge styrs inte demokratiskt. Tillexempel sitter den andra och den fjärde kandidaten på kommunvalsedeln också i valberedningen.

– Jag har också lyft fram flera gånger att många av Rättvisepartiet Socialisternas frågor bör vara vänsterpartiets kärnfrågor. Men det har man sagt nej till det för att Nafi Cilgin anser att vi måste hålla oss till samarbetsavtalet med Socialdemokraterna.

– Vänsterpolitiken måste hämtas hos folket, och spridas bland folket, annars så kommer de att tappa förtroendet för vänsterpolitiken. Om ett parti som Vänsterpartiet inte finns bland folket så finns det inte över huvud taget.

– Vänsterpartiet idag är inte ute bland folk. Jag har själv en historia av kamp, och kommer från ett land där man är tvungen och är beredd att göra uppoffringar för kampen för mänskliga rättigheter och socialism. Där människor har riskerat tortyr, fängelse och att vara utan mat.

– Jag är en socialist, och socialismen grundar sig på solidaritet och att man står upp för vad man tror på.

Rättvisepartiet Socialisterna har försökt nå Nafi Cilgin (V) för en kommentar utan resultat.

Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot och andranamn på Rättvisepartiet Socialisternas Haninge-valsedel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.