måndag 20 september 2010

RS 3:e största parti i Jordbro och Norra Brandbergen

Superbra kämpat alla valarbetare!
Rättvisepartiet Socialisterna ökade sitt röstetal i Haninge med 185 röster vilket är en stor bedrift i ett politiskt klimat av högervindar och nästan ingen arbetarkamp. Med 1 416 röster totalt och 3,3 procent får vi behålla de två mandaten i kommunen.
I valkampanjens sista vecka var stämningen på topp i valarbetarteamet då den positiva responsen från väljare strömmade in. Totalt såldes 2 198 valmanifest under kampanjen och 917 personer lovade med sitt namn och telefonnummer att lägga sin röst på RS i kommunalvalet, vilket var fler än under valkampanjen 2006.
RS gick till skillnad från S och V framåt i Haninge. Vänsterpartiet på 4,3 procent tappade 234 röster vilket gav de drastiska utfallet att fyra mandat blev två. Socialdemokraterna minskade med 1 269 röster medan Moderaterna i kommunen ökade med hela 2 940 röster som en del av rikstrenden. Allvarligast är att Sverigedemokraterna ökade med 1 146 röster till 2 440 röster och från två till fyra mandat. SD har bara synts i valkampanjen ett fåtal gånger och då med max fyra personer, så några nya medlemmar lär de knappast ha fått.
Det är i nuläget oklart hur Haninge kommer att styras. Miljöpartiet styrde med högern i den här mandatperioden, vilket man har sagt inte är aktuellt igen, men det kan ändras lokalt likväl som på riksnivå.
Socialdemokraternas valkampanj i Haninge var helt personvalsinriktad där godispåsar och gratis rosor tog mer utrymme än politiken. På valdagen saknade S-valsedelsutdelare utanför många vallokaler däribland det före detta S-fästet Jordbro.
RS bemannade alla vallokaler hela dagen. Vår valkampanj har varit fantastisk med stora insatser från sympatisörer och medlemmar varav många tog ut semester för att hjälpa till. Det var en bredd i valkampanjen med nya stödtrupper bland lagerarbetare, på förskolorna och i äldreomsorgen samtidigt som vi hade de klart yngsta valarbetarna. Bredden märktes även i rösternas fördelning. Det är i de valdistrikt där vi tidigare hade färre röster vi gick fram. Samtidigt är RS fortfarande tredje största parti i Jordbro med 9,7 procent.
Rättvisepartiet Socialisterna hade säkert fått fler röster om det inte vore för det valfusk som uppdagades under förtidsröstningen. Vid flera tillfällen var våra valsedlar bortplockade från förtidsröstningslokalerna och vid två tillfällen som vi känner till sa valförrättare till väljare att man inte kunde rösta på RS.
De politiska motståndare som hade hoppats att Rättvisepartiet Socialisterna bara var en dagslända från 2006 har fått fel. RS har bevisat sig stå för ett socialistiskt helhetsalternativ som etablerat sig i kommunen på många områden och bland många olika grupper. Att RS ökade från 3,0 till 3,3 procent ska också ses mot bakgrund av att det var 2 267 fler som röstade i Haninge denna gång jämfört med 2006.
RS kommer nu att ta det ansvar som vi utlovat – att fortsätta ta initiativ till protester tillsammans med dem som vill kämpa. Allt ifrån att den antirasistiska rörelsen måste ta fart till att driva frågor som fler anställda inom omsorg och skola i Haninge, mot försämring av maten på äldreboenden, för en upprustning av Jordbro centrum och ny fotbollsplan i Brandbergen.
Om du vill sålla dig till de 13 nya personer som redan gått med i RS under valkampanjen så är du hjärtligt välkommen!
Elin Gauffin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.