onsdag 15 september 2010

Rättvisepartiet Socialisterna i hård debatt med panikslagen höger i kommunfullmäktige

Under radio- och webb-TV-sändningen från måndagens kommunfullmäktigemöte kunde 100-tals haningebor live höra hur borgarna avlossade personangrepp och smutskastning för att värja sig mot Rättvisepartiet Socialisternas talare. Många moderata och folkpartistiska ledamöter gjorde bort sig när de bemötte fakta och argument med osakliga och högljudda utfall.

Kommunalråden Gilbert De Wendel (M) och Peter Olevik Dunder (FP) hade lovordat högeralliansens vårdpolitik när Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson begärde ordet:
– De rikas jakt på våra gemensamt ihopsamlade pengar – skatten – har förvandlat vården till en vinstindustri. Med upphandlingar och privatiseringar kan ägarna roffa åt sig medan anmälningar om vanvård ökar drastiskt. Påpassligt nog försvinner också meddelarfriheten, de som slår larm om missförhållanden riskerar att få sparken. Sätt stopp för diktaturen på arbetsplatserna och vinst på vård och omsorg!
– Du låter som en blandning av Lenin och Stalin, var John Glas (FP) korta svar.
Mattias Bernhardsson svarade att Folkpartiet uppenbarligen inte hade några argument eftersom de spelar ut "Stalin-kortet" mot ett parti som kämpat mot stalinism och diktatur i decennier. Mattias fortsatte med att förklara det orimliga i att hålla dagens Kristdemokrater ansvariga för Pinochets mord under militärdiktaturen i 70-talets Chile eller Folkpartiet ansvariga för Franco-regimens illdåd i Spanien bara för att de stöddes av kristdemokrater respektive liberaler på den tiden. Har John Glas och Folkpartiet tagit avstånd från sin "liberale" kollega Micheletti som utnämndes till vice ordförande i Liberala internationalen efter den blodiga militärkuppen i Honduras förra året?
Rättvisepartiet Socialisternas berättade att klassklyftorna har ökat under högerregeringen och att 10 procent av Sveriges befolkning äger idag 72 procent av tillgångarna.
– Gud bevare oss från att Rättvisepartiet Socialisterna får makten! var John Glas (FP) svar med tillägget att Mattias Bernhardsson (RS) "borde skämmas".
– Vem ska skämmas? 100-tals har demonstrerat med Rättvisepartiet Socialisterna mot skolnedskärningar. Hur många har demonstrerat med Folkpartiet för att försämra maten på äldreboendena? svarade Mattias Bernhardsson (RS).
Rättvisepartiet Socialisterna har besökt Haninges alla äldreboenden och John Glas (FP) uppmanades att lyfta sig själv ur sin kommunfullmäktigestol för att ge sig ut i verkligheten och se hur det ser ut – en uppmaning som ledde till fler utfall som "Stalin!", "Gode god..." och "Jag blir rädd när du talar". Flera högerpolitiker bad till gud att Rättvisepartiet Socialisterna inte skulle få fler röster.
När Peter Olevik Dunder (FP) skulle ta replik på Rättvisepartiet Socialisternas fråga varför de vill ta bort invandrarfamiljers rätt till föräldraförsäkring så var han faktiskt förberedd. Han tog fram ett papper ur fickan och citerade Tjeckoslovakiens förste president om varför revolution är fel (!). Att kommunalrådet måste ta fram ett "nödcitat" redan på första repliken visar hur fort de förlorade debatten och hur politiskt svaga Folkpartiet är.
Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Thörnblom talade om hur Haninge satsar mindre än hälften så mycket på ungas fritid jämfört med Tyresö kommun och krävde bl a att det skulle byggas en ny fotbollsplan åt Brandbergens IF.
Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Mikael Friedebäck (M) svarade att han inte ville ha det som i DDR (!) och hyllade privatiseringar, friskolor och marknadens överlägsna sätt att skapa välstånd.
– Skattepengar går idag till vinster, via skolpengen till privata aktieutdelningar. Och det ju ett jättebra system (ironi) när staten med våra pengar måste gå in och rädda bankerna och de kapitalister som orsakat krisen, svarade Lina Thörnblom (RS).
Socialdemokraterna hade stora problem med trovärdigheten under debatterna. Kritiken mot att Haninges skolor rankades till 283:e plats av 290 kommuner förra året var befogad men kunde jämföras med när de var rankade på 290:e plats under Socialdemokraternas förra styre. Likaså är 34 nya hyresrätter futtigt av borgarna. Men under Socialdemokraternas styre byggdes enbart 4.
Under mötet redogjorde Rättvisepartiet Socialisterna för varför partiet behövs i kommunen, om hur högerledningen under fyra år fått backa från skolnedskärningar, betyg på 4-åringar och tvingats till att förbättra arbetsmiljön i äldreomsorgen. "Lyssna inte på vad partierna säger – se på vad de gör".

Mattias Bernhardsson (RS)

1 kommentar:

  1. Finns Radio- och/eller webb-TV-sändningen någonstans på nätet?//Palma

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.