torsdag 30 september 2010

RS i TV4 om kampen mot rasism

Onsdagen den 29 september medverkade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson på TV4:s program Kvällsöppet med Ekdal. Rubriken var ”Hotbilden mot SD” med anledning av att en av deras kandidater attackerats av en folkmassa och knivhöggs.
Trots att Bernhardsson tog avstånd från och fördömde våldsattacker mot enskilda i programmet försökte Ekdal göra RS medansvariga p g a partiets framträdande roll i de stora protesterna vid SD:s torgmöten. Alternativet till att protestera, menade Bernhardsson, är att folk uppmanas att vara rädda när det står rasistiska talare på torgen. Att inte hålla med och att protestera är en demokratisk rättighet säger RS.
De få attacker som ändå varit mot rasister menar RS är en återvändsgränd i kampen mot rasism. Rasismen kan stoppas, inte av våldattacker, utan för att vi är många fler. Hade arbetarrörelsen agerat med att utlysa massprotester mot rasism hade de unga som idag söker genvägar disiplinerat ställt upp i leden i fredliga massmobiliseringar som skulle kunna trycka tillbaka inte bara de rasistiska och nazistiska organisationerna utan rasismen som sådan. Detta försökte Bernhardsson få fram i programmet men avbröts ständigt av Ekdal.
Programmets rubrik ”hotbilden mot SD” är som framtaget av SD själva. SD försöker hela tiden framställa sig som offer trots att de själva står för de största hotet. Dels direkt med deras band till nazistiska våldsgrupper men också det politiska hot som de indirekt innebär mot invandrare och flyktingar. Programmet borde vänt på frågan. Det skulle handlat om ”Hotbilden mot 10 000-tals flyktingar när SD tar plats i riksdagen", eller varför inte ”Hotet från nazister ökar när SD tar plats”?
Ekdals bisittare Marcus Birro menade att SD måste behandlas som vilket annat parti som helst, trots att SD legitimerar och t o m deltagit i våldsattacker på flyktingar och socialister.
Från media är det ett otroligt hyckleri när det gäller SD. Media framställer dem som offer samtidigt som de hetsar mot antirasister. Inte fick Patrik Berg, RS-kandidat i Uddevalla några TV-program när han misshandlades av anhängare till SD dagen innan första maj i år, inte heller RS-medlemen Patrik Hooghwinkel när han slogs ned med järnrör, inte heller Stefan Berg, Johannes Lundberg eller Amer Mohammed Ali när de misshandlades grovt av nazister i Göteborg, något som gav nazisterna fängelsestraff. Anledningen är den enkla att det skulle inte passa in i den borgerliga bild som media vill förmedla att antirasister är de våldsamma.
Hotet från SD är på allvar. Det måste bemötas, inte av hycklande politiker, liberala tidningsredaktioner eller moraliserande journalister utan av arbetarkamp och massprotester där man kopplar samman kampen mot nedskärningar och klassamhället med kampen mot rasism och fascism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.