fredag 4 november 2011

Bevilja Ali Mansouri uppehållstillstånd

På onsdag håller Migrationsverket ännu ett förhör med Ali Mansouri, politisk flykting från Iran som polisen försökt utvisa två gånger.
Asylrörelsen i Stockholm m fl sluter upp från onsdag förmiddag (kl 10-12) utanför asylprövningen i Uppsala, där beslutsfattaren för hans ärende arbetar, och förflyttar oss sedan till Märsta förvar (kl 13-16) där vi fortsätter vår manifestation till stöd för Ali under tiden hans intervju med beslutsfattaren hålls. Anmäl dig och dina vänner till följande event på facebook.

Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen i Stockholm skriver idag här om Ali Mansouri:

Ali Mansouri
Du är ung, i sena tonåren. Du har stora planer för framtiden, älskar livet och har alltid drömt om att studera vidare. Men en dag slängs du ut från universitetet - för du ser ut, pratar och tänker på ett visst sätt. Du tillhör en minoritet som inte får tala ditt språk, inte får utöva din kultur, inte har rätt till utbildning, inte får sjukvård, inte har rätt till bostäder, inte får några jobb. Du utesluts för att du är oliktänkande och dessutom vågar stå upp för och kräva dina mänskliga rättigheter. Du har otaligt många gånger klivit ut från dörren för att ta dig från en plats till en annan, och på vägen bevittnat hängningar av pojkar och flickor i din egen ålder som tillhör samma minoritet som du. Varje dag måste du och ditt folk utstå förtryck. Du får nog och vägrar acceptera detta, så du bestämmer dig för att kämpa för din egna och dina medmänniskors rättigheter. I största hemlighet engagerar du dig politiskt, mobiliserar människor och deltar i protester.

En dag, under en sådan protest, blir du grovt attackerad och gripen av landets säkerhetspolis. Det sista du minns innan det slutgiltiga och avgörande batongslaget mot bakhuvudet är färgen på den blå bussen du transporteras bort i. Sedan vaknar du i en cell på en plats där mörkret är förblindande. Dag som natt hålls du där i två och en halv månader. Du binds och hängs upp på alla otänkbara sätt samtidigt som du med piskor, batonger och järnrör tar emot slag och rapp över hela kroppen. Slagen orsakar svullnader under dina fotsulor så att du inte kan gå utan får släpas eller i bästa fall krypa. Benbrotten som slagen orsakar gör att skelettet vid flertals tillfällen blottas genom köttet och huden. Du får inre blödningar och hostar och spottar blod. Du får under hela den här tiden ingen ätbar mat, knappt något att dricka. Cellen du hålls i är så liten att du inte ens kan sträcka ut benen. Ibland spelar dem upp ljudet av kvinnoskrik i högtalarna medan du torteras, och säger att det är din mor och syster som också torteras på grund av dig och det du gjort.

Efter många och obeskrivliga svårigheter lyckas du fly. Du tvingas lämna allt och alla du älskar, ditt hem och ditt land, dina nära och kära. Du står nu helt ensam i världen, med enda förhoppningen om att med livet i behåll kan du kanske få komma till en plats där du för första gången i ditt liv får uppleva frihet och därigenom fortsätta att kämpa för din familjs och ditt folks rättigheter. Du har nämligen hört att i Europa, och särskilt i ett land som heter Sverige, där respekteras mänskliga rättigheter.

Sverige, som du med stor möda till slut lyckas ta dig till, behandlar dig så här:
1:a smällen: avslag om asyl 2008
2:a smällen: avslag om prövningstillstånd hos Migrationsdomstolen 2009 - utvisningsbeslut vinner laga kraft
3:e smällen: överlämnande av ärende till polismyndigheten för verkställighet av utvisning februari 2011
4:e smällen: beslut om och verkställande av förvarstagande augusti 2011
5:e smällen: avslag om ansökan för ny prövning augusti 2011
6:e smällen: första försök till utvisning 26 augusti 2011
7:e smällen: avslag om överklagande av ansökan för ny prövning hos Migrationsdomstolen september 2011
8:e smällen: andra försök till utvisning 24 september 2011
9:e smällen: beslut om och verkställande av förlängt förvarstagande 18 oktober 2011

Låt det inte bli en tionde och vagörande smäll för Ali Mansouri.

Den 9 november 2011 har Ali Mansouri beviljats en ny prövning tack vare ny bevisning som med stor möda lämnats in och lett till att nya omständigheter kring hans fall nu ska utredas. Första gången myndigheten skulle utvisa Ali var vi väl förberedda och det hela stoppades vid Arlanda flygplats tack vare stora ansträngningar. Vid andra utvisningsförsöket av Ali blev inte ens hans advokat meddelad om att verkställighet skulle ske, utan man försökte på ett olagligt sätt utvisa honom – vilket stoppades vid mellanlandningen i Amsterdam, tack vare Ali och hans medpassagerares motstånd till utvisningen.

Onsdag 9 november 2011, då Alis nästa prövning ska hållas, kommer han att ha suttit på det slutna förvaret i Märsta i över 90 dagar. Hans psykiska tillstånd är akut och förvärras för varje dag, vilket också har intygats av en erkänd psykiatriker vid landstinget. Ali borde ha beviljats asyl för länge sedan, men tack vare den inhumana svenska flyktingpolitiken har han nekats den självklara rätten till asyl. Och det av det land där han trodde att han skulle kunna söka skydd och uppleva frihet för första gången i sitt liv.

LÄS OCKSÅ:
Asylrörelsens debattartikel på SVT Debatt
Migrationsverket nekar Ali Mansouri vård
Utvisningen av Ali Mansouri stoppad på Arlanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.