torsdag 3 november 2011

Migrationsverket pressas att ändra riktlinjer om Iran: "Fler ska få stanna"

Asylrörelsen i Stockholm marscherar
mot riksdagen . Från maj 2011
Trots att Iran är en av de hårdaste diktaturerna där flest fångar avrättas per capita i världen har Sverige de senaste åren skickat politiska flyktingar till tortyr och avrättning. Asylrörelsen i Stockholm har sedan i maj lyckats stoppa 12 utvisningar av politiska flyktingar till Iran; genom hård politisk press, protester, aktioner vid flygplatser och bevisinsamling.

Migrationsverkets landinformation om Iran har varit flera år förlegad och kommer trots de nya riklinjerna som utlovas, vara amatörmässiga.
Asylrörelsen har upprepade gånger läxat upp Migrationsverket om situationen i Iran; t ex att den iranska regimen har utfärdat nya direktiv enligt artikel 7 i Irans straffbalk - att fängsla och åtala politiska flyktingar som återvänder till Iran. Irans chefsåklagare Mohsen Eje’i har sagt att alla som ansökt om asyl på politiska grunder kan åtalas. Effekten av den skärpta tolkningen av artikel 7 i Iran är att det inte spelar någon roll huruvida de asylsökande i Sverige varit ledande eller politiskt aktiva över huvudtaget; Samtliga riskerar fängslande, tortyr och avrättning, oavsett om det svenska Migrationsverket inte anser att de spelat en ledande roll.

Nu verkar verkligeheten komma ikapp Migrationsverket. Mikael Ribbenvik på Migrationsverket medger nu också att om man har varit politiskt aktiv i Sverige så ökar risken för de som utvisas. Han medger också att den iranska regimen ökat bevakningen av sina medborgare utomlands.
Ribbenvik talar om en "gradvis kursändring" och att individuell prövningar fortsättningsvis ska avgöra från fall till fall. Men som vi i Asylrörelsen i Stockholm tidigare förklarat så riskerar alla oavsett politisk bakgrund och position livet om de återvänder.

Hur betydende reträtten är återstår att se. Men det visar onekligen vikten av det arbete Asylrörelsen i Stockholm står för och att protester är avgörande för eftergifter. Kampen forsätter tills alla utvisningar till Iran stoppas.

Mattias Bernhardsson

Dessa står bakom Asylrörelsen i Stockholm hittills:
Iranska flyktingars riksorganisation, Rättvisepartiet Socialisterna, Iranska flyktingars riksförbund, Ethiopian Refugee Association, Casa Peru, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien och Afghanska föreningen.
Fler organisationer och privatpersoner är välkomna att ansluta sig till Asylrörelsen. asylrorelsen.sthlm@gmail.
com

Asylrörelsens debattartikel på SVT Debatt med Foujan Rouzbeh (Asylrörelsen i Stockholm), Amineh Kakabaveh (riksdagsledamot V) och Mattias Bernhardsson (kommunfullmäktigeledamot RS)
SR om Migrationsverkets nya riktlinjer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.