torsdag 24 november 2011

Plundring i skydd av mäktiga vänner

Om man lyssnar till de yttranden som skadeskjutna ministrar nu gör i panik och minut, kan det låta som att nu ska högern slakta en av sina heliga kor – rätt för privata bolag att bedriva vinstrik plundring av välfärden. Finansminister Anders Borg (M) säger numera att han ska sätta stopp för de privata bolagens skattesmitning. Det blir en stopplag nästa år lovade han i mitten av november.

Men när samme Borg för tre och ett halvt år sedan fick en fråga i riksdagen om behovet av att stoppa vårdbolagens skatteflykt var svaret att det var väl inget att bry sig om. Någon stopplag var inte aktuell, sa Borg och sänkte skatten för vårdbolagens direktörer.

Borg fick frågan efter att en S-riksdagsledamot sett den granskning av vårdbolagen som TV4:s Kalla Fakta gjort av de tre privata vårdjättarna Attendo Care, Aleris och Carema. Programmet, som sändes våren 2008, hittade förklaringen till varför vårdbolagen var så lönsamma – skatteparadisen och underbemanningen. Kalla Fakta gav ­exemplet Attendo där många anställda ”vittnar om att boendena som de har jobbat på varit underbemannade och att Attendo fått 28 Lex Maria-anmälningar, medicinska anmälningar till följd av vanvård” (Kalla Fakta i april 2008).

Kalla Fakta var varken de första eller de sista att larma om vanvård och vinster. Men eftersom de privata vårdjättarna haft politikernas stöd har inget hänt.

Privata vårdbolag måste få tjäna pengar på vård och skola, om detta har högerpolitiker som miljöpartister och S-pampar varit överens. Minns att S-kongressen 2009 sa ja till vinster och bedyrade att ”offentlig eller privat regi var en icke-fråga” för partiet. I valet 2010 gjorde Kristdemokraternas Göran Hägglund försvaret av de privata vårdföretagens vinsthunger till en hjärtefråga. Att garantera ”välfärdsföretagens vinster” var en ”ödesfråga för välfärden” skrev Hägglund mitt under fjolårets valrörelse under rubriken ”Välfärdsföretagens vinster traumatisk fråga för vänstern” (newsmill.se den 13 augusti 2010).
Traumatisk fråga för vem?

Till sist. Numera ägs Aleris av Wallenbergs investmentbolag Investor. ”Vård är precis den industri som passar oss”, sa Lennart Johansson, ansvarig för operativa investeringar på Investor, som förklaring till varför Wallenbergimperiet köpt Aleris.
Vård och omsorg ”en industri”, sådan är kapitalismen.

Per Olsson

Expressen GP SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.