tisdag 1 november 2011

Utvisningen av Fatemeh Hosseini stoppas i väntan på ny prövning

Fatemeh Hosseini på förvaret.
Foto: Hugo Witting
Fatemeh Hosseini, som skulle tvångsutvisats till Iran imorgon, har istället fått en ny prövning. Advokaten lämnade in en inhibitionsansökan med åberopan på artikel 3 till Europadomstolen.

Fatemeh och hennes dotter flydde från Iran till Sverige i april då de kände att deras säkerhet var hotad – som konvertit och aktiv i en kristen församling är straffet hårt.

Hon började intressera sig för den kristna tron 1999 och började delta på aktiviteter med kyrkan. 2005 konverterade hon, i hemlighet. I augusti 2008 greps en av församlingens medlemmar, Ramtin Soodmand, för att spridit regimkritisk propaganda. Ramtin hade i sitt innehav fotografier från Fatemehs dop samt andra uppgifter på Fatemeh och församlingens aktiviteter. Församlingen kände att Fatemeh och hennes dotter var i fara och hjälpte Fatemeh och hennes dotter att hålla sig gömda i sju månader. Sen hjälpte församlingen dem att fly till Sverige där Fatemeh sökte asyl.

Trots att dotterns pappa, som kom till Sverige 2009, har lyckats få uppehållstillstånd så nekade man Fatemeh som levt ihop med pappan som sambo.
När hon kom till Sverige bedrev hon en hemsida där hon kritiskerade regimen i Iran och lade upp karikatyrer på iranska religiösa ledare. I Januari 2010 blev hon också medlem i S:t Klaras församling i Stockholm.
Det har dessutom visat sig att hennes gamla präst i Iran, Man Seok Lee, också tvingats fly landet. Även om kristendomen officiellt erkänns som en religion så är det i verkligheten straffbart med döden.

I torsdags lurades Fatemeh till polisstationen under förevändningen de skulle hjälpa henne att förnya sitt iranska pass. Då låstes hon in i väntan på att utvisas. Att Sverige jagar upp politiska flyktingar med patruller, frihetsberövar människor genom lurendrejerei och splittrar familjer visar hur inhuman den svenska flyktingpolitiken blivit. Asylrörelsen i Stockholm kommer att kämpa tills Fatemeh Hosseini får uppehållstillstånd.

Hugo Witting

Läs gårdagens artikel om Fatemeh Hosseini här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.