måndag 14 november 2011

RS frågade ut äldrenämndens ordförande om Carema och vanvården

Mattias Bernhardsson (RS)
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna, frågade ut Äldrenämndens folkpartistiska ordförande Martin Lundqvist om den privata äldreomsorgen under kvällens kommunfullmäktigemöte.

- Under den senaste tiden har det framkommit flera allvarliga fall av missförhållanden på äldreboenden i landet som drivs av Carema - flera exempel på vanvård som också lett till dödsfall. Vanvård på boenden som drivs av riskkapitalbolag - där vinst går före vården av de äldre - är inte något nytt. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna var och är motståndare till att Carema ska få driva verksamhet i Vendelsö, sa Mattias Bernhardsson (RS) och frågade om kommunledningen skulle ta sitt ansvar och utreda förhållandena i den privata vården i Haninge.

Martin Lundkvist (FP) svarade att han hade besökt Caremas äldreboende i Vendelsö med anledning av rapporterna om vanvård från andra Carema-boenden och att han inte ansåg att så var fallet i Haninge. Men han medgav att många anhöriga var kristiska mot Carema.
Besöken som politiker gör på boenden är annonserade i förväg och i den privata vården finns inte meddelarfrihet, d v s att anställda kan slå larm om missförhållanden. Mattias Bernhardsson (RS) kommer att besöka Caremas äldreboende nästa vecka. Under samtalen med personalen kommer inga chefer få vara närvarande.
De uppmärksammade exemplen på vanvård är bara toppan av ett isberg. Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till privat vård för vinst och kräver en kraftig utbyggnad av den kommunala äldreomsorgen i Haninge med 275 nya anställningar.
Förra året besökte Mattias Bernhardsson samtliga äldreomsorgsplatser i kommunen. Läs mer om vad han fann under besöken i hans artikel 'Rusta upp äldreomsorgen'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.