onsdag 23 november 2011

Utvisningen av Sajjad Bayad till Afghanistan stoppades på Arlanda

Foto: Karin Wallmark
Polisen försökte tvångsutvisa Sajjad Bayad till Afghanistan imorse men fick avbryta. Sajjad torterades av talibanregimen när de styrde och är fortfarande eftersökt av deras styrkor samt av mujahedin.

- Situatuation i Afganistan är mycket svår, folk dör hela tiden, det är katastrof, säger Azezi Ashmat från Afganska föreningen som är en del av Asylrörelsen i Stockholm.

Vi i Asylrörelsen i Stockholm samlades inatt på Arlanda tillsammans med Aktion mot Deportation Uppsala och berättade för passagerarna att polisen skulle föra honom på flyget med tvång och att de borde protestera. Responsen var väldigt bra och flera tog med sig material. Dessutom lyckades Sajjad själv få kontakt med piloten och berättade om sin situation.

Samtidigt mailades protester till flygbolaget och Luftfarsverket och en överklagan lämnades in till Europadomstolen. Migrationsverket försökte undvika protester vid flygningen genom att ljuga om vilket flyg han skulle skickas på. Det lyckades inte och det kom fram vilket det verkliga flyget var. Lufthansa meddelade till slut att Sajjads biljett från Frankfurt-Dubai, och Dubai-Kabul ställts in.

Nu gäller det att snabbt följa upp Europadomstolen, skapa uppmärksamhet kring hans fall och få fler att protestera.

Karin Wallmark
Aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.