måndag 9 augusti 2010

Protest vid Migrationsverket: Låt Laziz och hans familj stanna i Sverige!

Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna talar
I måndags protesterade stödgruppen “Låt Laziz och hans familj stanna i Sverige” utanför Migrationsverkets kontor i Solna. Familjen Sharifov hotas med utvisning till Kazakstan. 2008 flydde de undan polisens trakasserier och det våld på gatan som drabbar många som tillhör den uzbekiska minoriteten.
Rättvisepartiet Socialisterna har fått en tredjedel av alla ledamöter att skriva under namnlista för att familjen ska få stanna. Båda talade också på demonstrationen:

– I beslutet att avslå asylansökan skriver Migrationsverket att trakasserierna och våldet utförts av enskilda
personer inom polisen och att familjen ska söka skydd hos kazakiska myndigheter. Men alla andra, t ex Amnesty International, visar att det är myndigheterna det är fel på; polisen har trappat upp sina trakasserier, tortyr är fortsatt utbrett och straffas inte samt att erkännanden från tortyr rutinmässigt accepteras i rättsalarna, redogjorde Lina Thörnblom och krävde att familjen omedelbart skulle få asyl.
Barnen och mamman har också utsatts för våld av pappan i familjen och fick under en tid skyddat boende. Att utvisa familjen tillsammans med pappan är otänkbart. I Kazakstan saknas skydd för kvinnor som utsätts för våld.

– De senaste åren har de repressiva lagarna blivit fler. Presidenten har utnämnt sig själv
till president på livstid och det är olagligt att öppet kritisera honom. Ainor Kurmanov, ledande medlem i Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation har fängslats 16 gånger, sa Lina Thörnblom.
Lina poängterade också att det är högerregeringen och migrationsministern Tobias Billström (M) som bär ansvaret.

Under protesten mottog en representant från Migrationsverket listorna för att Laziz ska få stanna som skrivits under av 21 kommunfullmäktigeledamöter i Haninge, samt de över 2 700 som gått med I facebook-gruppen. Flera ville bli aktiva i kampanjen och skrev upp sina kontaktuppgifter. Kampen för Laziz och hans familj fortsätter!


Karin Wallmark

Kandiderar för Rättvisepartiet Socialisterna till kommunvalet i Haninge


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.