onsdag 11 augusti 2010

Vi kräver värdig mat på äldreboendena!

Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige,
debatterar mot storköksmat i äldreomsorgen

Nej till storkök och flygplansmat på Haninges äldreboenden säger Rättvisepartiet Socialisterna.
När Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge besökte demensboendet Ros-Anders Gård i Tungelsta kom det fram att personalen fruktade att deras kök ska läggas ned. Idag lagar personalen mat efter de äldres önskemål. Men de borgerliga partiernas planer på att införa storkök kan komma att innebära att tråkiga och smaklösa förpackningar byter ut den lokalt tillagade husmanskosten.
Mattias Bernhardsson (RS) utfrågade även äldreomsorgsnämndens ordförande Kjell Bjerrehorn (FP) om köket i kommunfullmäktige:
– Storkökstillagad mat och flygplansmatpaket är sämre för de äldre. Idag är undernäringen mer utbredd på boenden än bland de äldre som bor kvar hemma. Maten ska lagas på plats och efter de äldres önskemål, sa Mattias Bernhardsson (RS).
Kjell Bjerrehorn (FP) svarade att inget sådant var bestämt men att en koststrateg var anställd för att göra en plan för hela äldreomsorgen. Dessutom, tyckte han, var det ”inte alls något fel på flygplansmat”. Att äldre har svårare att finna aptit fanns det ingen förståelse för. RS kommer att hålla kontakten med personalen på Ros-Anders Gård och agera om köket hotas.

Länk: Skandalmat på äldreboende

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.