måndag 16 augusti 2010

Stor och inspirerande valupptakt för RS Haninge

Sanna Tefke, RS-kandidat och vårdbiträde

Det var en livlig skara på 50 vuxna plus barn som deltog på Rättvispartiet Socialisternas valupptakt i Haninge förra lördagen. Inspirerande tal gavs från kandidaterna och efteråt serverades det mat.

Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter Mattias Bernhardsson och Lina Thörnblom var första talare att presentera RS politik och valkampanjen:

– Folkpartiet har sin vallupptakt på Berns (som står under facklig blockad efter de sparkat sju papperslösa städare) och det kan inte bli tydligare att de är ett arbetsgivarparti. Det behövs gemensam kamp för jobben, sa Mattias Bernhardsson och berättade om den viktiga vilda strejken på Lagena förra året.

– Varslen på Lagena berodde till stor del på stora felinvesteringar av cheferna som arbetarna varnade för inte skulle fungera. Vi måste föra fram, inte bara krav på förstatligande för att rädda jobben, utan vi måste kräva demokratisk kontroll underifrån av de anställda, arbetsplatsens verkliga experter, dundrade Mattias Bernhardsson och visade hur 27 miljoner kunde sparas in på konsulter i kommunal verksamhet och istället satsas på barn- och äldreomsorgen.

– När vi i RS har besökt förskolor i Haninge så är det vanligt att personalen känner att de inte räcker till. En barnskötare i Jordbro berättade att de gör utflykter en eller två gånger per termin för att de är för få för att det ska vara tryggt, berättade Lina Thörnblom och pekade på hur kommunens samlade överskott kan användas för att anställa 350 nya barnskötare och förskollärare.

Därefter följde tal från ytterligare fyra av RS kandidater; Joel Eriksson berättade om skolstriden 2007 där 100 lärarjobb räddades, Sanna Tefke om situationen inom äldreomsorgen och Mi Alforsen om attackerana på arbetslösa och sjukskrivna.

– Jag har betalat in till a-kassan hela mitt yrkesverksamma liv, och då ska jag inte behöva bli kallad för bidragstagare! Det är det värsta uttryck jag vet, sa Mi Alforsen, kandidat för RS, som blev arbetslös när hon var 54 år och nu jobbar ideellt på Träffen i Jordbro.

– Vi stödjer fullt ut de stridbara lagerarbetarna och vi kämpar för fasta jobb och rätt till heltid. Det behövs kämpande demokratiska fackföreningar med en egen arbetarpolitik som vågar utmana makthavarna, sa Lina Westerlund i insamlingsappellen. Insamlingen till valfonden gav hela 9 257 kronor! Men mer kommer också att behövas för att RS ska kunna bli återvalda som ”folkets spioner i kommunfullmäkte” i Haninge och Luleå samt i fler kommuner i landet.

På mötet deltog också en kommunfullmäktigledamot för Vänsterpartiet som nu petats ner på deras kommunala lista för att hon motsätter sig högervridningen inom V. RS står för att det behövs ett nytt kämpande arbetarparti, kom med i kampen du också! • Rösta på Rättvisepartiet Socialisterna • Bli aktiv i RS • Hjälp till i valkampanjen • Skänk ett bidrag till valfonden

RS Haninge


Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot och RS 1:a namn

Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot och RS 2:a namn

Mi Alforsen, RS-kandidat och ideelt arbetande eldsjäl i Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.